Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΌλοι έχουμε τις αδυναμίες μας και σε αυτή την περίπτωση η αδυναμία για τσιζκέικ συνδυάζεται με την αδυναμία για ρεβανί με αποτέλεσμα ένα εντελώς νέο και πρωτότυπο γλυκό: απολαύστε τσιζκέικ και ρεβανί μαζί!
Δείτε πώς φτιάχνουμε το τσιζκέικ ρεβανί, βήμα βήμα:
(Δείτε τη δοσολογία των υλικών της συνταγής και την εκτέλεση συνοπτικά προς το τέλος του άρθρου)
Για να φτιάξουμε τσιζκέικ ρεβανί ξεκινάμε από το σιρόπι: αρχικά βράζουμε, σε ένα κατσαρολάκι, το νερό με τη ζάχαρη για 1 λεπτό (μετράμε τον χρόνο από όταν αρχίσει ο βρασμός). Αποσύρουμε και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Συνεχίζουμε με την παρασκευή του ρεβανί: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C. Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη και το αλάτι για 1 λεπτό.
Σταδιακά προσθέτουμε το μαλακωμένο βούτυρο (ή το λάδι), το γιαούρτι, το σιμιγδάλι και το μπέικιν πάουντερ. Μόλις ομογενοποιηθεί και αφρατέψει το μείγμα, σταματάμε το χτύπημα.
Βουτυρώνουμε μια φόρμα 20 εκ. Αδειάζουμε στο εσωτερικό της το μισό μείγμα και το στρώνουμε ομοιόμορφα. Ψήνουμε για 12 λεπτά. Αφήνουμε το ψημένο ρεβανί στην άκρη.
Συνεχίζουμε με την παρασκευή του τσιζκέικ: σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με μίξερ το τυρί κρέμα και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το κορν φλάουρ και χτυπάμε για άλλο 1 λεπτό.
Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, ανακατεύοντας με σπάτουλα ή σύρμα (όχι με μίξερ).
Αδειάζουμε το μείγμα του τσιζκέικ πάνω από το ψημένο ρεβανί και το απλώνουμε ομοιόμορφα. Αδειάζουμε το υπόλοιπο μείγμα του ρεβανί σε ένα τσέρκι διαμέτρου 20 εκ. που έχουμε ακουμπήσει σε διάφανη μεμβράνη και το στρώνουμε ομοιόμορφα, πιέζοντάς το να γίνει μια κάπως συμπαγής ενιαία βάση. Έπειτα αφαιρούμε το τσέρκι και με προσοχή αναποδογυρίζουμε το ρεβανί πάνω από την κρέμα τσιζκέικ. Αφαιρούμε τη μεμβράνη και το πιέζουμε να εφαρμόσει καλά στην κρέμα και να κολλήσει στα τοιχώματα της φόρμας.
Ξαναβάζουμε στον φούρνο για 50 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί το ρεβανί. Σιροπιάζουμε το τσιζκέικ ρεβανί μόλις βγει από τον φούρνο με το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε μερικές ώρες ή και όλο το βράδυ να το απορροφήσει. Πριν σερβίρουμε, το τσιζκέικ ρεβανί, πασπαλίζουμε την επιφάνεια με λίγο τριμμένο φυστίκι.
Ζάχαρη & Αλεύρι
Υλικά
Για το Ρεβανί
3 αυγά
70 γρ. (1/3 κούπας) ζάχαρη
1 τσιμπιά αλάτι
125 γρ. βούτυρο αγελάδας, μαλακωμένο ή ηλιέλαιο + λίγο για τη φόρμα
80 γρ. (4 κουτ. σούπας) γιαούρτι στραγγιστό
175 γρ. (1 κούπα) ψιλό σιμιγδάλι
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
λίγο φυστίκι Αιγίνης, ψιλοτριμμένο, για γαρνίρισμα
Για το τσιζκέικ
500 γρ. τυρί κρέμα
70 γρ. (1/3 κούπας) ζάχαρη
40 γρ. (1/3 κούπας) κορν φλάουρ
2 αυγά
Για το σιρόπι
175 ml νερό
175 γρ. (1 κούπα, όχι πολύ γεμάτη) ζάχαρη
1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
Διαδικασία
Σιρόπι
Για να φτιάξουμε τσιζκέικ ρεβανί, αρχικά βράζουμε, σε ένα κατσαρολάκι, το νερό με τη ζάχαρη για 1 λεπτό (μετράμε τον χρόνο από όταν αρχίσει ο βρασμός).
Αποσύρουμε και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού.
Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Ρεβανί
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C.
Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη και το αλάτι για 1 λεπτό.
Σταδιακά προσθέτουμε το μαλακωμένο βούτυρο (ή το λάδι), το γιαούρτι, το σιμιγδάλι και το μπέικιν πάουντερ.
Μόλις ομογενοποιηθεί και αφρατέψει το μείγμα, σταματάμε το χτύπημα.
Βουτυρώνουμε μια φόρμα 20 εκ.
Αδειάζουμε στο εσωτερικό της το μισό μείγμα και το στρώνουμε ομοιόμορφα.
Ψήνουμε για 12 λεπτά.
Τσίζκεϊκ
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ το τυρί κρέμα μαζί με τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε το κορν φλάουρ και χτυπάμε για άλλο 1 λεπτό.
Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και ανακατεύοντας με σπάτουλα ή σύρμα (όχι με μίξερ).
Αδειάζουμε το μείγμα του τσίζκεϊκ πάνω από το ψημένο ρεβανί και το απλώνουμε ομοιόμορφα.
Αδειάζουμε το υπόλοιπο μείγμα του ρεβανί σε ένα τσέρκι διαμέτρου 20 εκ. που έχουμε ακουμπήσει σε διάφανη μεμβράνη και το στρώνουμε ομοιόμορφα, πιέζοντάς το να γίνει μια κάπως συμπαγής ενιαία βάση.
Έπειτα αφαιρούμε το τσέρκι και με προσοχή αναποδογυρίζουμε το ρεβανί πάνω από την κρέμα τσίζκεϊκ.
Αφαιρούμε τη μεμβράνη και το πιέζουμε να εφαρμόσει καλά στην κρέμα και να κολλήσει στα τοιχώματα της φόρμας.
Ξαναβάζουμε στον φούρνο για 50 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί το ρεβανί.
Σιροπιάζουμε το τσιζκέικ ρεβανί μόλις βγει από τον φούρνο με το κρύο σιρόπι.
Αφήνουμε μερικές ώρες ή και όλο το βράδυ να το απορροφήσει.
Πριν σερβίρουμε, το τσιζκέικ ρεβανί, πασπαλίζουμε την επιφάνεια με λίγο τριμμένο φιστίκι.