Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΟυκ εν τω πολλώ το ευ! Μόνο μπισκοτένια ζύμη και άφθονες, ζουμερές, αρωματικές φράουλες. Από τα πιο απολαυστικά και ελαφριά γλυκά της άνοιξης!
Κυριακή Δασύρα
Υλικά
Βάση
- 1 1⁄2 κούπα μπισκότα digestive, τριμμένα
- 1/2 κούπα ψιλοκοπανισμένα καρύδια
- 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1/4 κούπας ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
- 8 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό, λιωμένο + λίγο ακόμα για την ταρτιέρα
Γέμιση
- 900 γρ. φράουλες, καθαρισμένες
- 1/3 κούπας βραστό νερό
- 3/4 κούπας ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
- 3 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
- 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Διαδικασία
Βάση
- Για να ετοιμάσουμε την τάρτα ψυγείου με πλούσια γέμιση φράουλας και τραγανή βάση μπισκότου σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά το τριμμένο μπισκότο, τα καρύδια, το αλάτι και τη ζάχαρη.
- Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να πάρει υφή βρεγμένης άμμου.
- Βουτυρώνουμε μια ταρτιέρα (ή ένα ταψάκι) διαμέτρου 22 εκ., αδειάζουμε το μείγμα και το πιέζουμε με τον πάτο ενός ποτηριού, ώστε να απλωθεί ομοιόμορφα και να καλύψει και τα τοιχώματα.
- Βάζουμε το σκεύος στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
Γέμιση
- Χτυπάμε στον πολυκόφτη 1 1⁄2 κούπα από τις φράουλες μέχρι να γίνουν πολτός.
- Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε το βραστό νερό, τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ μέχρι να φτιάξουμε ένα λείο μείγμα.
- Το αδειάζουμε σε ένα κατσαρολάκι και το βάζουμε στη φωτιά.
- Ζεσταίνουμε για περίπου 3 λεπτά σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς ή μέχρι το μείγμα να γίνει γλάσο, να αρχίσει να πήζει, να γίνεται λιγότερο θολό και να μοιάζει με μαρμελάδα σε όψη και πυκνότητα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη βανίλια, ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
- Αδειάζουμε το γλάσο φράουλας πάνω από τη βάση μπισκότου.
- Βάζουμε την τάρτα στο ψυγείο, σκεπασμένη με διάφανη μεμβράνη, για τουλάχιστον 2 ώρες, μέχρι να σφίξει καλά το γλάσο.
- Πριν σερβίρουμε, κόβουμε τις υπόλοιπες φράουλες στα τέσσερα τις μικρές και στα οκτώ τις μεγάλες– και τις τακτοποιούμε πάνω από το γλάσο.