
Κείμενο: Μαριλένα Ιωαννίδου
Φωτογραφία: Νέαρχος Παναγιώτου
Αποθήκευση για αργότεραΤέσσερα εξαιρετικά κυπριακά κρασιά του Οινοποιείου Κυπερούντας συνοδεύουν άψογα τέσσερα φαγητά που υμνούν τις εποχιακές πρώτες ύλες του τόπου μας.
Υλικά
Για τη ζύμη
- 220 γρ. αλεύρι φαρίνα
- 100 γρ. βούτυρο
- 70 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1 αβγό
- βανίλια
Για την κρέμα αμυγδάλου
- 150 γρ. αμύγδαλα, λεπτοκοπανισμένα
- 75 γρ. βούτυρο
- 100 γρ. ζάχαρη
- 2 αβγά
- Βανίλια
- 40 γρ. φαρίνα
- 1/2 κουταλάκι baking powder
Για γαρνίρισμα
- 300 γρ. φρούτα του δάσους
- 20 γρ. αμύγδαλα φιλέ
- 1 κουταλιά σούπας ζάχαρη άχνη (για το σερβίρισμα)
Συνδυάστε το με
ΚΟΥΜΑΝΔΑΡΙΑ από το Οινοποιείο Κυπερούντας
Διαδικασία
Ανακατεύουμε το αλεύρι μαζί με την άχνη, το βούτυρο και το αλάτι, προσθέτουμε το αβγό και ζυμώνουμε ελαφρά. Σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 1/2 εκ. και το τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί διαμέτρου 22-24 εκ.
Τρυπάμε με ένα πιρούνι και βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Τοποθετούμε ένα κομμάτι λαδόκολλα πάνω από τη ζύμη και προσθέτουμε ξερά όσπρια, σαν βαρίδια. Μισοψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 15 περίπου λεπτά.
Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε την κρέμα αμυγδάλου: βάζουμε όλα τα υλικά σε λεκάνη μίξερ και χτυπάμε καλά. Απλώνουμε πάνω στη μισοψημένα τάρτα και γαρνίρουμε με τα φρούτα του δάσους. Πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα φιλέ και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 40΄ περίπου. Σερβίρουμε ελαφρά κοσκινισμένο με ζάχαρη άχνη.