Φωτογραφία: The eaters / Δημήτρης Αλβανός
Αποθήκευση για αργότεραΤα γνωστά σκωτσέζικα scones σε μια πιο τολμηρή εκδοχή, με ταχίνι (!) και κομματάκια σοκολάτας. Είναι αφράτα και πολύ αρωματικά και συνοδεύουν έξοχα τον καφέ.
Madame Ginger
Υλικά
- 270 γρ. αλεύρι
- 15 γρ. κορν φλάουρ
- 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
- 100 γρ. ζάχαρη καρύδας (σε όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ)
- 1 1⁄2 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
- 80 γρ. φυτικό βούτυρο κρύο, κομμένο σε κυβάκια
- 100 ml φυτικό γάλα, χωρίς ζάχαρη
- 100 γρ. ταχίνι
- 1 1⁄2 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 100 γρ. κουβερτούρα, ψιλοκομμένη, ή σταγόνες κουβερτούρας
Μυστικά
Συντηρούνται σκεπασμένα εκτός ψυγείου για 2 ημέρες, ενώ στο ψυγείο αντέχουν έως 5 ημέρες.
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τα scones με ταχίνι και κομματάκια σοκολάτας, ξεκινάμε ανακατεύοντας σε μεγάλο μπολ καλά το αλεύρι, το κορν φλάουρ, το αλάτι, τη ζάχαρη καρύδας και το μπέικιν πάουντερ.
- Προσθέτουμε το κρύο βούτυρο και το τρίβουμε στο μείγμα με τα δάχτυλά μας, μέχρι να φτιάξουμε ένα μείγμα ψιχουλιαστό, σαν βρεγμένη άμμο.
- Προσθέτουμε το γάλα, το ταχίνι και τη βανίλια και ανακατεύουμε καλά με ελαστική σπάτουλα, μέχρι να φτιάξουμε μια μαλακή και ομοιογενή ζύμη.
- Τέλος, ρίχνουμε τα κομματάκια (ή τις σταγόνες) κουβερτούρας και ζυμώνουμε για λίγο, μέχρι να σκορπίσουν στη ζύμη ομοιόμορφα.
- Την πλάθουμε σε μπάλα, τη βάζουμε ανάμεσα σε δύο μεγάλα φύλλα λαδόκολλας και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε χοντρό και στρογγυλό φύλλο με πάχος περίπου 3 εκ. Τη μεταφέρουμε (μαζί με τις λαδόκολλες) στο ψυγείο για 15 λεπτά.
- Τη βγάζουμε και αφαιρούμε την επάνω λαδόκολλα. Με κοφτερό μαχαίρι την κόβουμε σε 8 τρίγωνα κομμάτια σαν πίτσα, χωρίς να τα απομακρύνουμε μεταξύ τους, και βάζουμε στην κατάψυξη για 10 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C, κατά προτίμηση στη λειτουργία του αέρα.
- Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 20 λεπτά, μέχρι τα scones να αποκτήσουν χρυσαφένιο χρώμα.
- Τα αφήνουμε να κρυώσουν για 30 λεπτά πριν σερβίρουμε.