Φωτογραφία: The eaters studio / Δημήτρης Αλβανός
Αποθήκευση για αργότεραΛέγεται πως κάποτε ένας Πέρσης μάγειρας σέρβιρε αυτή την κρέμα με ρυζάλευρο σε έναν Άραβα στρατηγό, τον al Muhalab bin Abi Sufra, ο οποίος ενθουσιάστηκε τόσο, ώστε της χάρισε… το όνομά του. Η κρέμα μουχαλεμπί είναι από τα πιο αγαπημένα γλυκά της Τουρκίας, ιδιαίτερα της Κωνσταντινούπολης, όπου τα αμέτρητα μουχαλεμπτζίδικα είναι πραγματικά στέκια για κάθε ηλικία. Το μουχαλεμπί ή μαλεμπί φτιάχνεται παραδοσιακά με βουβαλίσιο γάλα και με πολτό μουλιασμένου και αλεσμένου ρυζιού, για να πήξει η κρέμα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ρυζάλευρο ή κορν φλάουρ ως πηκτικό και να αντικαταστήσουμε το βουβαλίσιο γάλα με αγελαδινό πλήρες και καλής ποιότητας.
Ζάχαρη & Αλεύρι
Υλικά
- 100 γρ. μεσόκοκκο ρύζι, όπως Καρολίνα Σερρών ή για ριζότο (αρμπόριο, καρναρόλι) ή φάνσυ (για γεμιστά)
- 1 λίτρο γάλα βουβαλίσιο (ή αγελαδινό πλήρες)
- 2 κρυσταλλάκια μαστίχα Χίου, καλά κοπανισμένη στο γουδί με 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 4 σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας (ή 1 κάψουλα βανιλίνη)
- 120 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη (ή ζάχαρη άχνη), για το σερβίρισμα
Διαδικασία
- Για το μουχαλέμπι με βάση το ρύζι, ξεκινάμε μουλιάζοντας σε ένα μπολ το ρύζι σε 400 ml νερό, για 4 ώρες.
- Έπειτα ρίχνουμε όλο το περιεχόμενο του μπολ στον πολυκόφτη και πολτοποιούμε καλά, μέχρι να φτιάξουμε έναν λείο, πυκνό και κάπως κολλώδη πολτό.
- Σε μεγάλη κατσαρόλα εκτός φωτιάς αδειάζουμε τον πολτό ρυζιού, το γάλα, τη μαστίχα, το εκχύλισμα βανίλιας (ή τη βανιλίνη) και τη ζάχαρη. Χτυπάμε καλά τα υλικά με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να πάρει βράση, χτυπώντας ασταμάτητα με το σύρμα.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για 20-30 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα, μέχρι το μείγμα να δέσει και να καλύψει το πίσω μέρος της κουτάλας όταν την ανασηκώσουμε.
- Αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά και μοιράζουμε την κρέμα σε τέσσερα ατομικά μπολ. Την αφήνουμε για 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια βάζουμε στο ψυγείο για 5 ώρες.
- Σερβίρουμε τα μουχαλεμπί πασπαλισμένα με κανέλα ή με άχνη.