Κείμενο: Εύη Βουτσινά
Μια αρωματική μαρμελάδα κεράσι, με ένα ωραίο κόλπο: βυθίζουμε τα κουκούτσια που αφαιρούμε σε νερό, το σουρώνουμε και το ρίχνουμε κι αυτό στην κατσαρόλα με τα φρούτα. Θα δώσει άρωμα και θα βοηθήσει στο δέσιμο.
Υλικά
1 κιλό κεράσια
1 κιλό ζάχαρη
χυμός από 1 λεμόνι
1-2 ξύλα κανέλας (προαιρετικά)
1/2 κεφαλάκι μοσχοκάρυδο, τριμμένο (προαιρετικά)
Μυστικά
Τα μπαχαρικά τα βάζουμε μόνο αν μας αρέσουν. Μπορούμε επίσης να βάλουμε τη μισή ποσότητα για να είναι λιγότερο έντονα.
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε μαρμελάδα κεράσι, αρχικά πλένουμε καλά τα κεράσια και αφαιρούμε τα κουκούτσια τους με το ειδικό εργαλείο ή τραβώντας τα με μια φουρκέτα.
Καθώς βγάζουμε τα κουκούτσια ένα-ένα, τα ρίχνουμε σε ένα μπολ όπου έχουμε βάλει 1 φλιτζάνι νερό. Έτσι, μέχρι να καθαρίσουμε όλα τα κεράσια, το νερό θα «χρωματίζεται» και θα αρωματίζεται από τα κουκούτσια.
Κόβουμε τα κεράσια στα 2 ή στα 4 και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά.
Σουρώνουμε το νερό από τα κουκούτσια και το ρίχνουμε και αυτό στην κατσαρόλα.
Ανακατεύουμε ελαφρώς και αδειάζουμε από πάνω τη ζάχαρη έτσι ώστε να σκεπάσει τα υλικά.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την αφήνουμε για 1 νύχτα (ή για 8 ώρες). Σ’ αυτό το διάστημα έχουν βγει αρκετά υγρά στην κατσαρόλα. Αν το υγρό δεν είναι τόσο που να καλύπτει σχεδόν τα κεράσια, προσθέτουμε λίγο ακόμη νερό.
Βάζουμε το μείγμα να βράσει, στην αρχή σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά περίπου και μετά σε πιο δυνατή, μέχρι να δέσει η μαρμελάδα. Κάθε τόσο ανακατεύουμε για να μην κολλήσει.
Στο τέλος, προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού και αφού πάρει δυο-τρεις βράσεις ακόμη η μαρμελάδα, αποσύρουμε από τη φωτιά.
Γεμίζουμε μέχρι επάνω αποστειρωμένα βάζα, όσο η μαρμελάδα κεράσι και τα βάζα είναι ακόμα ζεστά.
Τα κλείνουμε και τα τοποθετούμε ανάποδα πάνω στον πάγκο μέχρι να κρυώσουν.