Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΠοιος λέει όχι σε μια παρτίδα λουκουμάδες; Κανείς! Δοκιμάστε τους και σε αυτή την εκδοχή, με σος σοκολάτας αντί για μέλι, και μάλιστα νηστίσιμη.
Ζάχαρη & Αλεύρι
Υλικά
- 400 γρ. (3 κούπες) αλεύρι σκληρό
- 500 ml (2 1⁄2 κούπες) νερό χλιαρό
- 25 γρ. μαγιά νωπή
- 1 κουτ. σούπας μέλι
- 1 κουτ. σούπας ούζο
- 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 λίτρο λάδι για το τηγάνισμα
Σάλτσα σοκολάτας
- 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
- 70 ml (1/3 κούπας) γάλα αμυγδάλου
- 2 κουτ. γλυκού μέλι
- 1 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τους λουκουμάδες με την νηστίσιμη σος σοκολάτας ξεκινάμε και ρίχνουμε σε ένα μικρό μπολ το χλιαρό νερό και διαλύουμε σε αυτό τη μαγιά και τη 1 κουτ. σούπας μέλι.
- Προσθέτουμε το ούζο και το αλάτι και ανακατεύουμε.
- Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ ή σε μια λεκανίτσα, ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς και ανακατεύουμε πολύ καλά, ώστε να μην έχει γρομπαλάκια ο χυλός.
- Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τον χυλό να διπλασιαστεί σε όγκο, για 30-45 λεπτά (αναλόγως του πόσο ζεστή είναι η ατμόσφαιρα).
- Στη συνέχεια, ρίχνουμε το λάδι σε μια μικρή κατσαρόλα και την τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά.
- Μόλις κάψει πάρα πολύ καλά, παίρνουμε κουταλιές από τον χυλό και τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
- Προσέχουμε να μην τηγανίσουμε πολλούς λουκουμάδες μαζί, γιατί θα πέσει απότομα η θερμοκρασία του λαδιού.
- Ανακατεύουμε συνέχεια με τρυπητή κουτάλα, μέχρι οι λουκουμάδες να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
- Τους βγάζουμε με την τρυπητή κουτάλα και τους αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν από το περιττό λάδι.
- Συνεχίζουμε να φτιάχνουμε με τον ίδιο τρόπο λουκουμάδες, μέχρι να τελειώσει ο χυλός.
Σάλτσα σοκολάτας
- Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και ανακατεύουμε απαλά σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να λιώσουν.
- Βάζουμε τους λουκουμάδες σε πιατέλα και τους περιχύνουμε με τη σοκολατένια σάλτσα.