Πρωινό, επιδόρπιο… Θα βρείτε πολλές αφορμές να φτιάξετε αυτές τις κρέπες που γεμίζονται με ένα απίθανο μείγμα με ζουμερά κεράσια και σταφίδες, φουντούκια και σοκολάτα και περιχύνονται με σάλτσα καραμέλας.
Υλικά
- 5 κρέπες, κρέπες βασική συνταγή
- 30-35 κεράσια, χωρίς τα κουκούτσια
- 80 γρ. σταφίδες μαύρες κορινθιακές
- 30 ml (2 κουτ. σούπας) ρούμι (κατά προτίμηση μαύρο)
- 200 γρ. τρίμμα σοκολάτας
- 80 γρ. φουντούκια, καβουρδισμένα σε αντικολλητικό τηγάνι για 1-2 λεπτά, χωρίς λιπαρή ουσία και θρυμματισμένα στον πολυκόφτη, σε σκόνη
Καραμέλα
- 100 γρ. (1/2 κούπα) ζάχαρη
- 180 ml (σχεδόν 1 κούπα) κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χλιαρή
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδας
Σερβίρισμα (προαιρετικά)
- ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
- κακάο για το πασπάλισμα
- γλυκό του κουταλιού της αρεσκείας μας
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τις κρέπες με καραμέλα, σοκολάτα και κεράσια, ξεκινάμε με τη γέμιση.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τις σταφίδες με το ρούμι, τα κεράσια, το φουντούκι και το τρίμμα σοκολάτας και τα αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τα χρειαστούμε.
Καραμέλα
- Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη με περίπου 60 ml νερό και τη ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, για 2-3 λεπτά, μέχρι να καραμελώσει. Δεν ανακατεύουμε, αλλά κάθε τόσο σείουμε την κατσαρόλα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε στην καραμέλα την χλιαρή κρέμα γάλακτος (προσεκτικά για να μην καούμε) και ξαναβάζουμε στη φωτιά, ανακατεύοντας για 1-2 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια ρευστή καραμέλα. Ρίχνουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Κρέπες
- Βάζουμε κάθε κρέπα σε πιάτο, σκορπίζουμε 2 κουτ. σούπας από τη γέμιση στην επιφάνειά της και τυλίγουμε σε ρολό ή τη διπλώνουμε στη μέση. Περιχύνουμε με λίγη από την καραμέλα.
- Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με λίγο κακάο ή ζάχαρη άχνη και γλυκού του κουταλιού και συνοδεύουμε με παγωτό.