Κείμενο: Μαριλένα Ιωαννίδου
Φωτογραφία: Νέαρχος Παναγιώτου
Αποθήκευση για αργότεραΤέσσερις ευφάνταστες συνταγές τις οποίες θα απογειώσετε με τοπικό κρασί από ορισμένους εκ των πιο ψηλών αμπελώνων στην Ευρώπη. Το Οινοποιείο Κυπερούντας δεν σταματά ποτέ να μας εκπλήσσει με την ποιότητά του!
Υλικά
- 250 γρ. φύλλο καντεΐφι
- 125 γρ. βούτυρο γάλακτος
- 200 γρ. φρέσκο χαλλούμι, έτσι ώστε να μην είναι πολύ αλμυρό
- 25 γρ. χαλεπιανά, άψητα και ανάλατα
Για το σιρόπι
- 250 γρ. ζάχαρη
- 150 γρ. νερό
Συνδυάστε το με
ΚΟΥΜΑΝΔΑΡΙΑ από το Οινοποιείο Κυπερούντας
Διαδικασία
- Ανοίγουμε το φύλλο με τα χέρια μας, ξεμπλέκοντας και κόβοντάς το έτσι ώστε να ξεχωρίσουν οι κλωστές. Το βάζουμε σε λεκάνη.
- Λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά, το ρίχνουμε στο φύλλο κι ανακατεύουμε και τρίβουμε πολύ καλά. Βάζουμε τη μισή ποσότητα σε ένα ταψάκι διαμέτρου 20 εκ. και το πιέζουμε με τα χέρια μας.
- Τρίβουμε το χαλλούμι σε λεπτό τρίφτη και το απλώνουμε πάνω στο φύλλο. Βάζουμε από πάνω το υπόλοιπο καντεΐφι και πιέζουμε πάλι ελαφρώς.
- Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 45 περίπου λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
- Ετοιμάζουμε εντωμεταξύ το σιρόπι, βράζοντας νερό και ζάχαρη για 3 λεπτά.
- Το ρίχνουμε ζεστό στο γλυκό, μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο. Γαρνίρουμε με χοντροκοπανισμένα χαλεπιανά και σερβίρουμε αμέσως.