Κείμενο: Κλεομένης Ζουρνατζής
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΕίναι κέικ, είναι μηλόπιτα, είναι και λίγο ταρτ τατέν, αφού το ψήνουμε και το αναποδογυρίζουμε. Όπως να το πούμε, πάντως, το ζήτημα είναι ότι είναι πεντανόστιμο.
Υλικά
- 280 γρ. βούτυρο αγελάδος, σε θερμοκρασία δωματίου
- 250 γρ. ζάχαρη λευκή, κοινή
- 5 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
- 4 αυγά
- 250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 λοβός φυσική βανίλια
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
- 5 μέτρια μήλα κόκκινα Ζαγοράς, καθαρισμένα και κομμένα σε 8 κομμάτια
- 100 γρ. σταφίδες μαύρες
- 100 γρ. καρυδόψιχα, xοντροσπασμένη
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε το κέικ-μηλόπιτα αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
- Αλείφουμε το ταψί με 30 γρ. από το βούτυρο.
- Χτυπάμε στο μίξερ, με το σύρμα, το υπόλοιπο βούτυρο με τη λευκή ζάχαρη για περίπου 5 λεπτά μέχρι το μείγμα να αφρατέψει.
- Κόβουμε τη βανίλια κατά μήκος στη μέση και σέρνουμε τη λάμα του μαχαιριού για να πάρουμε τα αρωματικά σποράκια από το εσωτερικό του λοβού.
- Στη συνέχεια, τα ρίχνουμε στο μείγμα του βουτύρου.
- Προσθέτουμε τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 5 λεπτά, μέχρι το μείγμα να ασπρίσει.
- Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα, μέχρι να ενσωματωθεί.
- Σκορπίζουμε στον πάτο και στα τοιχώματα του ταψιού την καστανή ζάχαρη.
- Στρώνουμε τα μήλα έτσι ώστε να καλύψουν τον πυθμένα.
- Σκορπίζουμε τις σταφίδες και τα καρύδια.
- Έπειτα, αδειάζουμε το μείγμα του κέικ.
- Ψήνουμε για 45 - 50 λεπτά. Ελέγχουμε βυθίζοτας ένα μαχαίρι στο κέντρο του κέικ. αν βγει στεγνό, το κέικ είναι έτοιμο, διαφορετικά ψήνουμε λίγο ακόμη.
- Μόλις κρυώσει το κέικ-μηλόπιτα, τα αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα.