Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου
Αποθήκευση για αργότεραΈνα πολύ νόστιμο τζιζκέικ με φυστίκι Αιγίνης που του δίνει μια υπέροχη γήινη γεύση και μια φθινοπωρινή νότα.
Σοφία Σπανουδάκη
Υλικά
Για τη βάση
250 γρ. ψίχα φυστικιού Αιγίνης, ωμή, καλά τριμμένη στον πολυκόφτη
80 γρ. βούτυρο αγελάδας
50 γρ. ζάχαρη άχνη
Για την κρέμα
600 γρ. μαλακό αλοιφώδες τυρί, τύπου Philadelphia
200 γρ. κρέμα γάλακτος καλά χτυπημένη σε σαντιγί
60 γρ. ζάχαρη άχνη
Για την επικάλυψη
1 κιλό φρούτα εποχής (το καλοκαίρι σύκα, την άνοιξη βύσσινα ή φράουλες κ.ά.), χοντροκομμένα
250 γρ. ζάχαρη
χυμός από 1/2 λάιμ
Διαδικασία
Βάση
- Για να ετοιμάσουμε το φθινοπωρινό τσιζκέικ με βάση από φυστίκι Αιγίνης προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στη λειτουργία του αέρα.
- Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά, μέχρι να λιώσει αλλά όχι να κάψει.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε την ψίχα από το φυστίκι και τη ζάχαρη άχνη και ανακατεύουμε πολύ καλά να αναμειχθούν και να σχηματιστεί ένα μείγμα σαν βρεγμένη άμμος.
- Στρώνουμε στο ταψί του φούρνου χαρτί αντικολλητικό ή λαδόκολλα και τοποθετούμε ένα τσέρκι διαμέτρου 20 εκ.
- Αδειάζουμε το μείγμα φιστικιού και το απλώνουμε ομοιόμορφα.
- Το πατάμε καλά με τον πάτο ενός ποτηριού ή με τα χέρια μας για να γίνει μια συμπαγής βάση.
- Ψήνουμε για 15 λεπτά.
- Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Κρέμα
- Σε μπολ ανακατεύουμε απαλά το τυρί και την άχνη.
- Προσθέτουμε τη σαντιγί και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί.
- Απλώνουμε την κρέμα ομοιόμορφα πάνω από τη βάση φυστικιού και τη στρώνουμε ομοιόμορφα.
- Αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2-3 ώρες.
Επικάλυψη
- Σε μια κατσαρόλα βράζουμε σε μέτρια φωτιά τα φρούτα με τη ζάχαρη για περίπου 35 λεπτά.
- Ρίχνουμε τον χυμό λάιμ, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 3-4 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια ελαφριά μαρμελάδα.
- Αφήνουμε να κρυώσει.
Σερβίρισμα
- Ξεφορμάρουμε το τσιζκέικ, απλώνουμε τη μαρμελάδα και σερβίρουμε.