Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΜια πρωτότυπη βασιλόπιτα που θα λατρέψετε, ιδίως αν αγαπάτε τις μηλόπιτες και τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα μπαχαρικών, αφού έχει στοιχεία και από τα δύο αυτά γλυκά!
Μανώλης Στήθος
Υλικά
Καραμελωμένα μήλα
- 400 γρ. πράσινα μήλα, καθαρισμένα και κομμένα κυδωνάτα
- 200 γρ. (1 κούπα) καστανή ζάχαρη
- 60 γρ. (4 κουτ. σούπας) νερό
- 40 γρ. βούτυρο αγελάδας
- 3 τμχ. αστεροειδής γλυκάνισος
- στη μύτη από 1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
Βασιλόπιτα
- 300 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία δωματίου + λίγο για το ταψί
- 120 γρ. (σχεδόν 1/2 κούπα) καστανή ζάχαρη, κρυσταλλική
- 70 γρ. (1/3 κούπας) ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
- 15 γρ. (1 κουτ. σούπας) εκχύλισμα βανίλιας
- 5 μεσαία αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
- 220 γρ. (1 + 2/3 κούπας) αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο για το ταψί
- 140 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα σε σκόνη (ή έτοιμη αμυγδαλόσκονη – τη βρίσκουμε και ως αλεύρι αμυγδάλου)
- 12 γρ. (1 κοφτή κουτ. σούπας) μπέικιν πάουντερ
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
- 1/2 κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
- στη μύτη από 1 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
- 2,5 γρ. (1/2 κουτ. γλυκού) αστεροειδής γλυκάνισος σε σκόνη
- στη μύτη από 1 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο σε σκόνη
- 80 γρ. σταφίδες μαύρες
- 1/4 κούπας κονιάκ
Γλάσο καραμέλας
- 4-5 κουτ. σούπας έτοιμο καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα σε κονσέρβα (υπάρχει σε σούπερ μάρκετ)
- 1 πρέζα ανθός αλατιού
Διαδικασία
- Για τη βασιλόπιτα με καραμελωμένα μήλα, μπαχαρικά και γλάσο καραμέλας ξεκινάμε και βάζουμε τις σταφίδες να μουλιάσουν στο κονιάκ για 1 βράδυ.
Για τα καραμελωμένα μήλα
- Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από τα μήλα σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, και τα βράζουμε ανακατεύοντας μέχρι να σχηματιστεί μια ανοιχτόχρωμη καραμέλα.
- Προσθέτουμε τα μήλα και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να καραμελώσουν κι αυτά.
- Αφαιρούμε τα μπαχαρικά και με μια τρυπητή κουτάλα βγάζουμε τα μήλα, χωρίς να πάρουμε τα πολλά υγρά.
- Αφήνουμε να κρυώσουν και τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.
Για την βασιλόπιτα
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 22 εκ.
- Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο και τις ζάχαρες και χτυπάμε με το φτερό καλά, μέχρι να αφρατέψει και να ασπρίσει το βούτυρο.
- Προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας και στη συνέχεια ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά, χτυπώντας μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, την αμυγδαλόσκονη, το μπέικιν πάουντερ και τα μπαχαρικά.
- Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε σταδιακά τα στερεά υλικά στο αφρατεμένο βούτυρο και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα.
- Προσθέτουμε τα καραμελωμένα μήλα και τις σταφίδες με το κονιάκ και ανακατεύουμε καλά.
- Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και δεν ξεχνάμε να βάλουμε μέσα και το φλουρί.
- Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 35-45 λεπτά.
- Δοκιμάζουμε με ένα μαχαίρι για να δούμε αν ψήθηκε σωστά: το βυθίζουμε στο κέντρο του κέικ και αν βγει λερωμένο με ζύμη, ψήνουμε λίγο ακόμα.
- Αφήνουμε να κρυώσει και αναποδογυρίζουμε σε έναν δίσκο.
Για το γλάσο καραμέλας
- Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα υλικά και απλώνουμε στην επιφάνεια της κρύας βασιλόπιτας, αφήνοντας να τρέξει και λίγο στο πλάι.