Κείμενο: Νικολέτα Δελατόλα - Φώσκολου
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΜια παραδοσιακή συνταγή για αμυγδαλόπιτα από τη Νάξο, που μοσχοβολά φρέσκο βούτυρο.
Υλικά
- 500 γρ. φύλλο κρούστας
- 2 κούπες ψιλοκομμένα αμύγδαλα λευκά
- 1 κούπα ζάχαρη
- 3 αυγά, χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια
- 650 γρ. ανάμεικτα γλυκά του κουταλιού, της αρεσκείας μας
- 1 κουτ. σούπας σιμιγδάλι ψιλό
- 80 ml (5-6 κουτ. σούπας) μπράντι
- 1 κουτ. σούπας κανέλα σε σκόνη
- 1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο τριμμένο
- 1 κούπα (230 γρ.) βούτυρο αγελάδας, λιωμένο
- λίγο ανθόνερο
Σιρόπι
- 2 κούπες ζάχαρη
- 1 κούπα νερό
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε σιροπιαστή αμυγδαλόπιτα με φύλλο κρούστας και γλυκά του κουταλιού, ξεκινάμε με το σιρόπι. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε τη ζάχαρη και το νερό και βράζουμε για 5 λεπτά, μέχρι να δέσει το σιρόπι. Μετράμε τον χρόνο από την ώρα που θα αρχίσει το νερό να κοχλάζει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
- Στραγγίζουμε καλά τα γλυκά του κουταλιού που επιλέξαμε και τα ψιλοκόβουμε.
- Σε βαθύ μπολ χτυπάμε με το σύρμα τους κρόκους αυγού με τη μισή ζάχαρη, μέχρι το μείγμα να αφρατέψει.
- Προσθέτουμε τα αμύγδαλα, το σιμιγδάλι, το μπράντι, την κανέλα και το γαρίφαλο και ανακατεύουμε να αναμειχθούν.
- Στο μίξερ χτυπάμε με το σύρμα τα ασπράδια με την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να σχηματιστεί μια σφιχτή μαρέγκα.
- Την αδειάζουμε στο μπολ με τους κρόκους και τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε με απαλές κυκλικές κινήσεις μέχρι να ενσωματωθεί.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και βουτυρώνουμε ένα ταψί 30 x 40 εκ.
- Στρώνουμε στο ταψί 3 φύλλα κρούστας, το ένα πάνω στο άλλο, καλά βουτυρωμένα ένα ένα.
- Απλώνουμε τη μισή κρέμα και τη στρώνουμε ομοιόμορφα.
- Από πάνω βάζουμε άλλα 3 φύλλα κρούστας, το ένα πάνω στο άλλο, επίσης καλά βουτυρωμένα ένα ένα.
- Σκορπίζουμε σε όλη την επιφάνεια τα ψιλοκομμένα γλυκά του κουταλιού και τα σκεπάζουμε με άλλα 3 φύλλα κρούστας βουτυρωμένα.
- Απλώνουμε ομοιόμορφα την υπόλοιπη κρέμα και στρώνουμε άλλα 3 φύλλα κρούστας βουτυρωμένα.
- Χαράσσουμε σε μικρά τετράγωνα κομμάτια και περιχύνουμε όλη την επιφάνεια με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο.
- Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει όμορφα.
- Ξεφουρνίζουμε και ραντίζουμε την αμυγδαλόπιτα με το ανθόνερο.
- Περιχύνουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι.
- Αφήνουμε λίγη ώρα να απορροφηθεί και σερβίρουμε.