Κείμενο: Νένα Δημητρίου
Κέικ, μπισκότα, μπάρες, τάρτες, όλα μπορούν να γίνουν με βρόμη. Τι είναι, όμως, αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει από τα άλλα δημητριακά;
• Ο γενικός κανόνας λέει πως δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε πλήρως τη βρόμη με το σιτάρι. Ωστόσο, αντικαθιστώντας τη μισή ποσότητα με αλεύρι βρόμης, επιτυγχάνουμε ένα αρκετά νόστιμο αποτέλεσμα, με μικρότερο όγκο και διαφοροποιημένα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.
• Μπορούμε να προσθέσουμε νιφάδες βρόμης σε ζύμες και μείγματα (π.χ. για κέικ ή μπισκότα) που μας φαίνονται υδαρή, ώστε να σφίξουν.
• Στη βρόμη ταιριάζει ιδιαίτερα η καστανή ζάχαρη και το μέλι. Πασπαλίζοντας πίτουρα ή νιφάδες, ανακατεμένες με ζάχαρη, πάνω στις ζύμες θα δημιουργήσουμε μια καραμελένια, χρυσή κρούστα.
• Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το πίτουρο ή τις νιφάδες της βρόμης για να φτιάξουμε νόστιμα και θρεπτικά κραμπλ. Η περιεκτικότητα του καρπού σε λιπαρά τού χαρίζει ένα διακριτικό άρωμα και χρυσαφένια απόχρωση μόλις μπει στο φούρνο.
• Η βρόμη δεν αλλοιώνεται εύκολα, δυστυχώς όμως τα λιπαρά της μπορεί να οξειδωθούν από τον αέρα. Γι’ αυτόν το λόγο, συνήθως βρίσκεται είτε αεροστεγώς κλεισμένη είτε σε συσκευασίες ατμόσφαιρας αζώτου.
• Εξαιτίας της μεγάλης ποσότητας λιπαρών που έχει, μπορεί να ταγκίσει ελαφρώς μετά από κάποιο διάστημα. Γι’ αυτό τη διατηρούμε σε ξηρό και δροσερό μέρος. Το καλοκαίρι είναι καλύτερα να τη βάλουμε στο ψυγείο.
• Οι νιφάδες μπορούν να γίνουν ιδανική βάση για τάρτες, απλώνοντάς τες μέσα στην ταρτιέρα, ανακατεμένες με λίγο βούτυρο. Ψήνουμε στο φούρνο για 20 λεπτά μέχρι να κολλήσουν μεταξύ τους και η τραγανή βάση μας είναι έτοιμη.