Κείμενο: Μαρία Βασιλοπούλου
Η οικονομική κρίση που περνάει η χώρα μας έπληξε πολλά ελληνικά νοικοκυριά. Εχουμε έτσι το φαινόμενο παιδιά να πηγαίνουν νηστικά ή υποσιτισμένα στα σχολεία. H πείνα ακολουθείται και από έναν ακόμη παράγοντα ψυχολογικής πίεσης. Την αγωνία αν θα έχεις και αύριο να φας, αυτό που οι επιστήμονες ονομάζουν «επισιτιστική ανασφάλεια». Τα στοιχεία που αντλήθηκαν από 406 σχολεία, τη σχολική χρονιά 2013/14, έδειξαν ότι το 25% των μαθητών υφίσταται την πείνα και την ανασφάλεια, το 36% την ανασφάλεια, ενώ μόνο το 39% τρεφόταν επαρκώς.
Πίσω από τους αριθμούς, ένα παιδί που λιποθυμά, που ζαλίζεται, που δεν μπορεί να παρακολουθήσει το μάθημα, που εκμυστηρεύεται στον δάσκαλό του ντροπαλά και σιγανά: «Δεν θέλω να βγω διάλειμμα. δεν θέλω να δουν οι φίλοι μου ότι πάλι δεν έχω κολατσιό μαζί μου». Από την άλλη, είμαστε στην 1η θέση μεταξύ των 27 χωρών της Ε.Ε. με ποσοστό υπέρβαρων αγοριών που φτάνει στο 44,4% και κοριτσιών στο 37,7%. Το πρόβλημα υπήρχε και προ κρίσεως, αλλά, όσο και να φαίνεται αντιφατικό, η κρίση το επιτείνει. Και αυτό γιατί πολλές οικογένειες, από άγνοια και από ανάγκη, επιλέγουν φθηνές τροφές αμφιβόλου ποιότητος και μηδενικής διατροφικής αξίας. Και τα παιδιά με τη σειρά τους επιλέγουν να αγοράσουν με 1 ευρώ το μενού γνωστών ταχυφαγείων και όχι ένα φρούτο ή ένα γιαούρτι.
Ο στόχος συνεπώς του προγράμματος είναι διττός: και να βοηθήσει, παρέχοντας το υγιεινό δεκατιανό, αλλά και να εκπαιδεύσει τα παιδιά δείχνοντάς τους τον τρόπο να τρέφονται υγεινά. Και αυτό είναι ένα όφελος μακράς διαρκείας, καθώς η γνώση αυτή θα τα ακολουθεί σε όλη τους τη ζωή.
Τα 406 σχολεία που συμμετέχουν έχουν επιλεγεί με αυστηρά κοινωνικοοικονομικά κριτήρια. Τα γεύματα διανέμονται αδιακρίτως σε όλους τους μαθητές και καλύπτουν το 25 - 30% των ημερήσιων αναγκών τους σε ενέργεια και το 50 - 60% σε πρωτεΐνες.
Οι εκπαιδευτικοί που συνεργάζονται ολοψύχως με το ινστιτούτο «εκπαιδεύονται» επίσης μέσω ενημερωτικών φυλλαδίων. Τα παιδιά έχουν τα δικά τους φυλλάδια, διασκεδαστικά και όμορφα γραμμένα. Στα σχολεία διοργανώνονται εκπαιδευτικά παιχνίδια αλλά και άλλες εκδηλώσεις και δράσεις που προάγουν την υγιεινή διατροφή.
Και το σημαντικότερο: Το πρόγραμμα αυτό «δούλεψε». Είχε αποτελέσματα:
Μειώθηκε κατά 10% το ποσοστό των παιδιών με επισιτιστική ανασφάλεια και προβλήματα πείνας. Το 32% των υπέρβαρων παιδιών απέκτησαν κανονικό βάρος. Το 48% των λιποβαρών παιδιών απέκτησαν κανονικό βάρος. Αυξήθηκε κατά 40% η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών από τα παιδιά. Πάνω από το 83% των παιδιών ζητούσαν πιο υγιεινά φαγητά και στο σπίτι τους.
Ας βοηθήσουμε όλοι
Το ινστιτούτο «Prolepsis», για να υλοποιήσει το πρόγραμμα «Διατροφή», έχει την πολύτιμη βοήθεια χορηγών όπως το Ιδρυμα Νιάρχος, το Ιδρυμα Μποδοσάκη, το Ιδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, η ΑΒ Βασιλόπουλος, αλλά και άλλων φορέων.
Για να συνεχίσει, όμως, τη δράση του και να εντάξει ακόμη περισσότερους μαθητές, χρειάζεται τη βοήθεια όλων μας. Οσοι ενδιαφέρονται να βοηθήσουν ας απευθυνθούν στο:
Ινστιτούτο Prolepsis, Φραγκοκλησιάς 7, Μαρούσι, τηλ. 210 62 55 700, www.prolepsis.gr