Με σώμα, χάρη στο βούτυρο αλλά και αφράτη χάρη στη μαρέγκα, είναι η πιο κομψή και μυρωδάτη βασιλόπιτα των γιορτών.
Υλικά
350 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε κομματάκια + λίγο, για το ταψί
350 γρ. ζάχαρη
5 αυγά
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
500 γρ. αλεύρι που φουκώνει μόνο του
80 γρ. μπράντι ή κονιάκ
100 γρ. χυμός πορτοκαλιού, φρεσκοστυμμένος
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C. Βάζουμε το βούτυρο στον κάδο του μίξερ xωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια.
Χτυπάμε το βούτυρο, με το σύρμα, για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να ασπρίσει, ρίχνουμε τη ζάχαρη και τους κρόκους και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν και το μείγμα να αφρατέψει. Προσθέτουμε σταδιακά το μπέικιν πάουντερ το αλεύρι το ποτό και τον χυμό, συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να έχουμε μια λεία ζύμη.
Χτυπάμε τα ασπράδια, με αυγοδάρτη ή στο μίξερ με το σύρμα, για περίπου 2 λεπτά, αδειάζουμε τη μαρέγκα στο μείγμα, ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα.
Βουτυρώνουμε ελαφρώς ένα ταψί διαμέτρου 28 εκ. αδειάζουμε τη ζύμη στο ταψί και την απλώνουμε ομοιόμορφα με τη σπάτουλα.
Βάζουμε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο για 50-60 λεπτά. Η πίτα είναι ψημένη αν, όταν την τρυπήσουμε στο κέντρο της με ένα ξυλάκι ή μαχαίρι, αυτό βγει στεγνό. Διαφορετικά συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμη λίγο.
Ξεφουρνίζουμε και την αφήνουμε για λίγο να κρυώσει, την ξεφορμάρουμε και την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς, καλύτερα πάνω σε σχάρα.
Μετά την πασπαλίζουμε τη βασιλόπιτα με ζάχαρη άχνη.