Κείμενο: Νένα Δημητρίου
Βιολογικής εκτροφής είναι τα αμνοερίφια που βόσκουν ελεύθερα -όσο ο καιρός είναι καλός- σε βοσκότοπους που δεν έχουν δεχτεί λιπάνσεις και φυτοφάρμακα. Αν χρειαστεί να τραφούν συμπληρωματικά με ζωοτροφές, αυτές είναι πιστοποιημένες βιολογικές, δηλαδή απαλλαγμένες από αγροχημικά. Επίσης, δεν χορηγούνται στα ζώα φάρμακα. Οι καλές συνθήκες διαβίωσης και η ελεγμένη ποιότητα εκτροφής έχουν ως αποτέλεσμα το κρέας να είναι ασφαλέστερο. Δυστυχώς, όμως, οι πιστοποιημένες βιολογικές φάρμες αμνοεριφίων στην Ελλάδα είναι ελάχιστες - το ποσοστό επί του συνόλου είναι μικρότερο από 1%. Ως εκ τούτου, το πιστοποιημένο βιολογικό κρέας είναι λιγοστό. Λιγότερα από δέκα καταστήματα εμπορίας κρέατος φέρουν σήμα πιστοποίησης και επιπλέον τα μεγάλα σούπερ μάρκετ, ακόμη και δύο εβδομάδες πριν από το Πάσχα, όταν ολοκληρώθηκε το ρεπορτάζ, δεν διέθεταν, ούτε επρόκειτο να διαθέσουν, βιολογικό αρνί ή κατσίκι.
Γιατί τόσο λίγα βιολογικά;
Στην Ελλάδα τα βιολογικά αμνοερίφια εκτρέφονται κυρίως για την παραγωγή γάλακτος. Οσον αφορά την παραγωγή κρέατος, οι παραγωγοί μπαίνουν σε προγράμματα βιολογικής κτηνοτροφίας για να λάβουν την επιδότηση, αλλά συχνά πωλούν το κρέας ως συμβατικό γιατί πρέπει να σφάξουν τα ζώα τους σε σφαγείο πιστοποιημένο, που δεν βρίσκουν πάντα στην περιοχή τους, και να το διαθέσουν σε ειδικά κρεοπωλεία. Ο κανονισμός ορίζει πως το βιολογικό κρέας πρέπει να πωλείται τεμαχισμένο και συσκευασμένο. Καθώς το κόστος της συσκευασίας είναι μεγάλο για τους παραγωγούς, οι περισσότερες φάρμες δεν μπαίνουν στη διαδικασία να πάρουν πιστοποίηση για το κρέας τους. Ενδέχεται μάλιστα να διαθέτουν βιολογικό κρέας ως συμβατικό, καθότι δεν πληροί όλες τις προϋποθέσεις ώστε να πιστοποιηθεί ως βιολογικό.
Τι προσέχουμε
- Οπως όλα τα βιολογικά προϊόντα, έτσι και το κρέας φέρει ειδική σήμανση που εξασφαλίζει την πιστοποίηση. Πρέπει επίσης να συνοδεύεται από έγγραφα που επιτρέπουν την ιχνηλασιμότητα του προϊόντος. Πολλές φορές τα βιολογικά κρεοπωλεία δίνουν το κρέας χύμα, αλλά έτσι δεν είναι δυνατή ούτε η επιβεβαίωση της πιστοποίησης ούτε η εγκυρότητα των στοιχείων παραγωγής. Οι καταναλωτές έχουμε το δικαίωμα να ζητήσουμε τα πιστοποιητικά εκτροφής του σφάγιου. Τουλάχιστον έτσι είμαστε σίγουροι ότι πληρώνουμε το βιολογικό για βιολογικό και όχι για συμβατικό.
- Οπως και σε όλα τα χύμα προϊόντα, η σχέση εμπιστοσύνης με τον προμηθευτή μας είναι αυτή που θα μας εξασφαλίσει το ποιοτικότερο δυνατό προϊόν. Ρωτάμε τον κρεοπώλη μας για την εκτροφή του ζώου, την περιοχή από όπου προέρχεται, τις συνθήκες σφαγής. Αν δεν είμαστε ικανοποιημένοι ή αισθανθούμε ότι δεν είναι ικανοποιητικές οι απαντήσεις του, καλό θα ήταν να απευθυνθούμε αλλού.
Ευχαριστούμε τον Ιωσήφ Μπιζέλη, καθηγητή στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.