Οι βιολογικές ντομάτες που αγοράσαμε προσφάτως άρχισαν να ζαρώνουν έπειτα από περίπου δύο εβδομάδες εκτός ψυγείου. Πώς εξηγείται αυτό;
Ο ,τι αργεί να αναπτυχθεί συνήθως καθυστερεί και να πεθάνει», απαντά ο βιοκαλλιεργητής Γιάννης Μέλλος στην ερώτησή μας γιατί οι βιολογικές ντομάτες που προμηθευτήκαμε από μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ διατηρήθηκαν για 12 ημέρες ανέπαφες εκτός ψυγείου. «Το χειμώνα η γη παράγει με πιο αργούς ρυθμούς, κάτι που σχετίζεται με παράγοντες όπως οι χαμηλές θερμοκρασίες και το λιγότερο φως», συνεχίζει ο παραγωγός, τονίζοντας πως αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, αφού οι ρίζες των φυτών προλαβαίνουν να πάρουν όλα τα συστατικά από το έδαφος και δίνουν «συμπυκνωμένους» καρπούς.
Στην περίπτωσή μας, οι σφριγηλές ντομάτες άρχισαν να ζαρώνουν γύρω από τη βάση του κοτσανιού τη 13η ημέρα. Οι καρποί έχασαν μέρος των υγρών τους, αφυδατώθηκαν και σάπισαν σταδιακά.
Αλλον ένα λόγο για την παρατεταμένη διάρκεια ζωής τους δίνει ο βιοκαλλιεργητής Μαΐστρος Καραμπάσης. «Για εμπορικούς λόγους κάποιοι παραγωγοί που διαθέτουν το προϊόν τους είτε σε χονδρεμπόρους, είτε σε σούπερ μάρκετ, είτε για εξαγωγή, επιλέγουν να καλλιεργήσουν υβρίδια, που αντέχουν στο χρόνο και στη μεταφορά. Συνήθως οι τεχνητά διασταυρωμένες ποικιλίες εξασφαλίζουν καρπούς με ωραία εμφάνιση και ανθεκτικότητα, υστερούν όμως σε γεύση και σε άρωμα. «Είναι εξαιρετικά δύσκολο να δημιουργηθεί ένα υβρίδιο που να πληροί όλες τις προϋποθέσεις ενός τέλειου καρπού και τις πιο πολλές φορές δίνεται προτεραιότητα σε ένα μόνο χαρακτηριστικό, π.χ. εμφάνιση, αντοχή στη ζέστη ή στο κρύο», σημειώνει ο κ. Μαΐστρος.
Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως τα συγκεκριμένα βιολογικά υβρίδια αποδίδουν ασφαλή προϊόντα και η κατανάλωσή τους δεν κρύβει κινδύνους, τα θρεπτικά τους συστατικά δεν αλλοιώνονται, καλύπτουν όμως μόνο τη βασική ανάγκη για τροφή και όχι τη γευστική απόλαυση. Μια λύση θα ήταν να δοκιμάζουμε τις ντομάτες πριν τις αγοράσουμε -κάτι δύσκολο στο σούπερ μάρκετ- ή να προμηθευόμαστε μόνο από εμπόρους μερακλήδες ή από μικρούς βιοκαλλιεργητές που συναντάμε στις υπαίθριες αγορές. Αυτοί γνωρίζουν πως, εκτός από την ποικιλία, τα γευστικά χαρακτηριστικά στον καρπό τα δίνει και η επιμελής καλλιέργεια, η χρήση εναλλακτικών «νοστιμευτικών», όπως είναι για παράδειγμα η κοπριά και τα οργανικά συμπληρώματα.