Κείμενο: Γιάννης Αδειλίνης
Φωτογραφία: Νέαρχος Παναγιώτου - Βίντεο Στέλιος Στεφάνου
Το Γιαννούδι σε άξια χέρια
Το Οινοποιείο Φικάρδος είναι μια οικογενειακή υπόθεση από την αρχή της δημιουργίας του, το 1990. Ο Θεόδωρος Φικάρδος έφτιαχνε κρασί από χόμπι και όταν απέκτησε μερικά αμπέλια, κληρονομιά της γυναίκας του Έλλης, αφοσιώθηκε πλήρως στην οινοποιία. Ο πρωτότοκος γιός τους Φικάρδος με σπουδές Food Marketing & Ecomonics αναλαμβάνει το 2019 το οινοποιείο στη Μεσόγη στην Πάφο, μαζί με τα αδέλφια του Βαλεντίνα και Λεονάρδο, και ξεκινούν έναν προσεκτικό σχεδιασμό για να το οδηγήσουν στη νέα εποχή. Ανανέωσαν τις ετικέτες, ο Φικάρδος επικεντρώθηκε περισσότερο στο κομμάτι της οινοποίησης και της παραγωγής και αξιοποίησε επιλεγμένα αμπελοτόπια με κυπριακές ποικιλίες για single vineyard κρασιά.
Από ένα τέτοιο αμπέλι 11 χρονών στη Χούλου, που ευτυχώς δεν κάηκε στην πρόσφατη πυρκαγιά, προέρχεται το Γιαννούδι 2020 που ξεχώρισε στην τυφλή γευσιγνωσία του «Γ». «Θέλω να αναδεικνύω μια ποικιλία», λέει ο ίδιος στη κουβέντα μας. «Από τις ερυθρές γηγενείς ποικιλίες μου αρέσει περισσότερο το Γιαννούδι και πιστεύω ότι θα γίνει η ναυαρχίδα πολλών οινοποιείων. Μπορεί να βγάλει μεγάλα κρασιά στο μέλλον και κρασιά που να αντέχουν στα χρόνια».
Πιστός στο terroir της περιοχής εκτός από Γιαννούδι έχει εμφιαλώσει single vineyard Ξυνιστέρι και Μαραθεύτικο και στο μέλλον θέλει να φυτέψει Πρωμάρα και Altesse αυξάνοντας τις ετικέτες του οινοποιείου με κυπριακές ποικιλίες, «γιατί ευδοκιμούν στο ζεστό κλίμα και χωρίς νερό, αντέχουν στην κλιματική αλλαγή και μπορούν να ανταγωνιστούν οποιοδήποτε ξένο κρασί. Αυτές είναι το μέλλον».
Στο Οινοποιείο Φικάρδος παράγουν γνήσια κρασιά terroir κατ’ εικόνα και ομοίωσιν του τόπου και του οινοποιού, ειλικρινή, δουλεμένα, συνεπή.
Μιχαλάκη Σαββίδη 22, Μεσόγη, Πάφος, Τ/26949814, www.fikardoswines.com.cy
Τα κρασιά του Οινοποιείου Φικάρδος βρίσκουμε σε επιλεγμένες υπεραγορές, κάβες και στο οινοποιείο.