Όστρακα: Βασική αρχή είναι να τα προμηθευτούμε από μαγαζί που έχει όστρακα όλο τον χρόνο και όχι μόνο εποχικά. Τα όστρακα που αγοράζουμε ζωντανά, γυαλιστερές, στρείδια κ.λπ., όταν τα βάζουμε στην κατάψυξη, πεθαίνουν. Τα μύδια δεν προτείνεται να τα καταψύξουμε φρέσκα, γιατί μετά από μερικές μέρες θα ανοίξουν. Αποφεύγουμε λοιπόν την κατάψυξη των φρέσκων μυδιών για λόγους ασφαλείας. Ο καλύτερος τρόπος είναι να διατηρήσουμε όλα τα όστρακα στο οικιακό ψυγείο, στο θερμότερο μέρος της συντήρησης, στους 6-7 βαθμούς, μέσα σε φελιζόλ, δεμένα με βρεγμένη πετσέτα. Εκεί μένουν μέχρι και τέσσερις μέρες.
Γαρίδες, καραβίδες: Καλό είναι να τις προμηθευτούμε την τελευταία στιγμή. Αν τις βράσουμε, μπορούμε να τις κρατήσουμε στο ψυγείο έως και 4 μέρες. Διαφορετικά, μπορούμε να τις αγοράσουμε καιρό πριν και να τις καταψύξουμε στο οικιακό ψυγείο. Δεν τις καθαρίζουμε αν τις αποθηκεύσουμε, παρά μόνο πριν τις μαγειρέψουμε.
Χταπόδια, καλαμάρια, μαλάκια: Δυστυχώς τα μαλάκια δεν διατηρούνται περισσότερο από μία μέρα στην οικιακή συντήρηση. Αν έχετε φροντίσει να προμηθευτείτε φρέσκα και τα καταψύξετε μόνοι σας, καλό είναι η απόψυξη να γίνει σταδιακά, αρχικά από την κατάψυξη στη συντήρηση και αργότερα σε θερμοκρασία δωματίου, μόλις για λίγη ώρα πριν από το μαγείρεμα. Εδώ πρέπει να υπογραμμίσουμε πως τα μαλάκια χάνουν μικρό μέρος από τη νοστιμιά τους στην κατάψυξη, ωστόσο μαλακώνουν αρκετά. Θεωρούμε πως είναι προτιμότερο να καταναλώσουμε ένα λιγότερο νόστιμο αλλά ασφαλές χταπόδι, παρά ένα αποψυγμένο που μπορεί να πωληθεί ως φρέσκο.