Συναρπαστικό ταξίδι γεύσεων με αγαπημένες συνταγές με θαλασσινά από τις ψαραγορές Βlue Island.
Για την περίοδο των νηστειών και όχι μόνο.
Υλικά
ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΑΡΙΔΕΣ
500 γρ. μεγάλες γαρίδες, καθαρισμένες με το κεφάλι και την ουρά άθικτα από τις ψαραγορές BLUE ISLAND
30 γρ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. κουρκουμά
½ κ.γ. καυτό τσίλι
Αλάτι - Πιπέρι
1 κ.γ. μάραθο, σε σκόνη
1 κ.γ. τζίντζερ, τριμμένο
Ξύσμα φλούδας από 1 λεμόνι
Χυμό από 1 λεμόνι
1 κ.σ. φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΙΘΑΡΟΤΟ
30 γρ. ελαιόλαδο
2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 κ.γ. κουρκουμά
Αλάτι - πιπέρι
250 γρ. κριθαράκι
600 γρ. νερό
1 κ.γ. ζωμό λαχανικών σε σκόνη
200 γρ. γάλα καρύδας από κονσέρβα
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
1 πρέζα μπούκοβο
Ψιλοκομμένα φύλλα κόλιανδρου
Ντοματίνια
Διαδικασία
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τον κουρκουμά, το τσίλι, το αλάτι, το πιπέρι, τον μάραθο, το τζίντζερ, τον χυμό και το ξύσμα του λεμονιού,
τον δυόσμο και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Προσθέτουμε τις γαρίδες και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε για 15 λεπτά στο ψυγείο να μαριναριστούν οι γαρίδες. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τις γαρίδες για
1 λεπτό την κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. Αφαιρούμε τις γαρίδες από το τηγάνι και τις αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τις χρειαστούμε.
Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τον κουρκουμά, το αλάτι, το πιπέρι, το κριθαράκι και σοτάρουμε για 1 λεπτό ακόμα. Ρίχνουμε και το μισό νερό, τον ζωμό και αφήνουμε το μείγμα να κοχλάσει. Ανακατεύουμε συνεχώς, προσθέτοντας λίγο-λίγο το υπόλοιπο νερό. Τέλος, προσθέτουμε το γάλα καρύδας και ανακατεύουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε με κλειστό καπάκι για 15 λεπτά, ενώ ανά διαστήματα ανακατεύουμε χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα σιλικόνης. Τέλος, προσθέτουμε τις γαρίδες στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε προσεκτικά για να ζεσταθούν οι γαρίδες. Σερβίρουμε το κριθαρότο σε μπολ και γαρνίρουμε με μπούκοβο, φύλλα κόλιανδρου και ντοματίνια.