Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΌλοι αγαπούν τα gingebread cookies. Αυτά τα μπισκοτένια αθρωπάκια με τη γεύση των Χριστουγέννων εδώ είναι διπλά, γεμιστά με βουτυρόκρεμα, σαν γλυκά σαντουιτσάκια.
Κατερίνα Λιβά
Υλικά
125 γρ. βούτυρο αγελάδας, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
125 γρ. ζάχαρη καστανή, κρυσταλλική
200 γρ. μελάσα
1 αυγό
1 κουτ. σούπας κανέλα σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
1/2 κουτ. γλυκού τριμμένο γαρίφαλο σε σκόνη
1/2 κουτ. γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
Για τη βουτυρόκρεμα
80 γρ. βούτυρο αγελάδας, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
220 γρ. ζάχαρη άχνη
1 κουτ. σούπας φρέσκο γάλα, πλήρες
1 κουτ. σούπας τζίντζερ σε σκόνη
100 γρ. τυρί κρέμα
Για το γλάσο ζάχαρης
200 γρ. ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
χυμός από 1 λεμόνι, σουρωμένος
Διαδικασία
Gingerbread cookies
Για να φτιάξουμε τα gingerbread cookies γεμιστά με βουτυρόκρεμα, στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με την καστανή ζάχαρη μέχρι να γίνουν μια τραχιά κρέμα.
Προσθέτουμε τη μελάσα και το αυγό και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν.
Ρίχνουμε τα μπαχαρικά, το αλεύρι, το αλάτι και τη σόδα και χτυπάμε, μέχρι να φτιάξουμε μια ομοιογενή ζύμη.
Την τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και τη βάζουμε για 4 ώρες στο ψυγείο.
Βγάζουμε από το ψυγείο, την αφήνουμε για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσει κάπως και με τον πλάστη την ανοίγουμε σε φύλλο με πάχος 3 χλστ.
Με κουπάτ σε σχήμα ανθρωπάκι κόβουμε περίπου 12 μπισκότα και τα αραδιάζουμε σε μεγάλο ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
Τα ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 160°C για 10-12 λεπτά και τα αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν.
Βουτυρόκρεμα
Καθαρίζουμε και σκουπίζουμε καλά τον κάδο του μίξερ και χτυπάμε με το φτερό το βούτυρο, την άχνη, το γάλα και το τζίντζερ, μέχρι να αφρατέψουν καλά.
Προσθέτουμε το τυρί κρέμα και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως.
Αδειάζουμε το μείγμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με μύτη σε σχήμα αστεριού.
Γλάσο ζάχαρης
Σε ένα μπολάκι βάζουμε την άχνη και προσθέτουμε σταδιακά τον χυμό, χτυπώντας καλά με πιρούνι, μέχρι να φτιάξουμε ένα λείο και σχετικά πυκνό μείγμα (ίσως δεν χρειαστεί όλος ο χυμός). Βάζουμε
Βάζουμε το γλάσο σε μικρή σακούλα ζαχαροπλαστικής στην οποία προσαρμόζουμε στρογγυλή και πολύ λεπτή μύτη.
Συναρμολόγηση
Καλύπτουμε με βουτυρόκρεμα τα μισά μπισκότα-ανθρωπάκια και τα σκεπάζουμε με άλλα μισά, σαν σάντουιτς.
Έπειτα φτιάχνουμε στο κέντρο κάθε μπισκότου μια μικρή ροζέτα.
Με το γλάσο ζάχαρης σχεδιάζουμε τα χέρια και τα πόδια.
Αφήνουμε να στερεοποιηθεί καλά το γλάσο και σερβίρουμε τα gingerbread cookies γεμιστά με βουτυρόκρεμα.