Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΣκέτο στολίδι αυτά τα τραγανά μπισκότα-δεντράκια με τα πολύχρωμα καραμελάκια τους, και μπορείτε κάλλιστα να τα φτιάξετε μαζί με τα παιδιά.
Κατερίνα Λιβά
Υλικά
240 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε κομμάτια
360 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
30 γρ. κακάο
3 γρ. (1/2 κουτ. γλυκού) μπέικιν πάουντερ
100 γρ. ζάχαρη άχνη
1 ασπράδι αυγού
μερικές καραμέλες κλασικές, με σχήμα στρογγυλό, σε διάφορα χρώματα, για το στόλισμα
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε τα σοκολατένια δεντράκια με μπάλες από χρωματιστή καραμέλα, στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το φτερό το βούτυρο με το αλεύρι, το κακάο και το μπέικιν πάουντερ, μέχρι να φτιάξουμε ένα ψιχουλιαστό μείγμα.
Προσθέτουμε την άχνη και το ασπράδι και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν στα υπόλοιπα υλικά και σταδιακά να φτιάξουμε μια ομοιογενή ζύμη. Την πλάθουμε σε μπάλα, την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα στο ψυγείο.
Την ανοίγουμε με τον πλάστη σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, σε φύλλο με πάχος 1/2 εκ.
Με κουπάτ σε σχήμα δέντρου κόβουμε 12-14 μπισκότα και τα αραδιάζουμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
Πιέζουμε ένα καλαμάκι 3-4 φορές σε κάθε δεντράκι, σε διάφορα σημεία, φτιάχνοντας στρογγυλές τρυπούλες.
Χτυπάμε σε μικρό πολυκόφτη τις καραμέλες ανά χρώμα, μέχρι να γίνουν σκόνη.
Με ένα κουταλάκι γεμίζουμε τις τρύπες που κάναμε στα δεντράκια με τρίμματα καραμέλας, διαφορετικού χρώματος στην καθεμία.
Ψήνουμε τα μπισκότα σε φούρνο προθερμασμένο στους 160°C για 17-18 λεπτά.
Θα δούμε ότι τα τρίμματα καραμέλας θα λιώσουν. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε τα μπισκότα να κρυώσουν μέσα στο ταψί.
Στο διάστημα αυτό οι λιωμένες καραμέλες θα στερεοποιηθούν σαν χρωματιστά γυαλάκια και θα μοιάζουν με χριστουγεννιάτικες μπάλες.