Κείμενο: Περικλής Κοσκινάς
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΔεν υπάρχει καταλληλότερο φαγητό για ένα σαββατόβραδο με φίλους. Κουβεντούλα, καλή παρέα, μπίρα και ένα τέλειο χειμωνιάτικο φουρνιστό.
Υλικά
- 2 κότσια χοιρινά, 600 γρ. το ένα
- 1 ξερό κρεμμύδι, σε φέτες
- 2 μέτρια καρότα, κομμένα σε χοντρές ροδέλες πάχους 2 εκ.
- το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 2 πράσα, σε χοντρές ροδέλες πάχους 2 εκ.
- 5 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες
- 20 γρ. ξερά μανιτάρια (πορτσίνι ή ανάμεικτα -συσκευασμένα, σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία και μπαχαράδικα)
- 2 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, κοπανισμένο
- 60 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη μαρινάδα
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, κομμένο στη μέση
- 1 σκελίδα σκόρδου, καθαρισμένη και ολόκληρη
- 1 κουτ. σούπας μουστάρδα
- 300 ml μπίρα ξανθιά
Διαδικασία
Μαρινάδα:
Ρίχνουμε στο μπλέντερ το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα χτυπάμε για 1 - 2 λεπτά, μέχρι να πολτοποιηθούν. Προσθέτουμε τη μουστάρδα και την μπίρα και χτυπάμε για άλλο 1 λεπτό. Αλατοπιπερώνουμε τα κότσια και τα βάζουμε σε ένα σκεύος που ιδανικά να τα χωράει στριμωχτά. Περιχύνουμε με τη μαρινάδα, γυρίζουμε τα κότσια να καλυφθούν καλά και τα καλύπτουμε με μεμβράνη. Αφήνουμε στο ψυγείο για ένα βράδυ, να μαριναριστούν. Τα γυρίζουμε όσο πιο συχνά μπορούμε, για να μαριναριστούν ομοιόμορφα.
Κότσια:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Βγάζουμε τα κότσια από τη μαρινάδα και τα σκουπίζουμε ελαφρώς. Σουρώνουμε τη μαρινάδα και την αφήνουμε στην άκρη.
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κότσια για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν (όσο γίνεται) από όλες τις πλευρές. Τα βάζουμε σε μια μέτρια γάστρα. Στο ίδιο λάδι ρίχνουμε το κρεμμύδι, τα καρότα και τα πράσα και τα σοτάρουμε για περίπου 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αραδιάζουμε στη γάστρα με τα κότσια. Την κατσαρόλα με το λάδι την κρατάμε, θα την ξαναχρειαστούμε. Αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε τα κότσια και τα λαχανικά με τη μισή μαρινάδα και προσθέτουμε 200 ml ζεστό νερό.
Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι να μισομαλακώσει το κρέας.
Εν τω μεταξύ, βάζουμε σε ένα μπολ με νερό τα μανιτάρια και τα μουλιάζουμε για περίπου 20 λεπτά. Τα στραγγίζουμε και τα σκουπίζουμε ελαφρώς με απορροφητικό χαρτί. Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι που έμεινε σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα μανιτάρια για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Βγάζουμε τη γάστρα από το φούρνο (αφού περάσει η 1½ ώρα), την ξεσκεπάζουμε προσεκτικά για να μην καούμε από τους ατμούς και σκορπίζουμε τις πατάτες. Αδειάζουμε σε διάφορα σημεία και τα μανιτάρια μαζί με το λάδι και ανακατεύουμε. Πασπαλίζουμε με το θυμάρι, ελέγχουμε τα υγρά (αν χρειάζεται, συμπληρώνουμε λίγο ζεστό νερό) και σκεπάζουμε τη γάστρα. Την ξαναβάζουμε στο φούρνο και χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 170° C. Σιγοψήνουμε για άλλα 50 λεπτά, μέχρι να μελώσουν καλά όλα τα υλικά.
Στα ποτήρια μας
Την μπίρα που θα χρησιμοποιήσουμε και στο μαγείρεμα.