Κείμενο: Μανώλης Ασλάνογλου
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΦουρνιστή ρεβιθάδα με αλμυρό μεζέ για νοστιμιά.
Υλικά
- 350 γρ. ρεβίθια (μουλιασμένα)
- 1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε καρέ
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 80 ml ελαιόλαδο
- 1 μικρή κόκκινη, καυτερή πιπεριά, φρέσκια, κομμένη σε ψιλά καρέ ή μια μικρή πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη, ή 1/2 κουτ. γλυκού μπούκοβο, σε νιφάδες (όλα αυτά προαιρετικά)
- 1 κουτ. σούπας φρέσκο πράσινο πιπέρι (σε ορισμένα σούπερ μάρκετ, στα μπαχαράδικα - εναλλακτικά, βάζουμε μαύρο πιπέρι)
- αλάτι
- το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 2 πράσα, πολτοποιημένα
- 1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας (αραιωμένος σε 100 ml νερό)
- 1½ λίτρο ζωμός λαχανικών ή νερό
- 1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, τριμμένο
- 100 γρ. κεφαλοτύρι, κομμένο σε μικρά κυβάκια
- 4 - 6 φιλέτα αντζούγιας από βαζάκι, κομμένα σε μικρά κομμάτια
- 1/2 ματσάκι μαϊντανός, χωρίς τα χοντρά κοτσάνια, ψιλοκομμένος
- 1/2 ματσάκι μυρώνια, χωρίς τα χοντρά κοτσάνια, ψιλοκομμένα
Διαδικασία
Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε τα ρεβίθια και προσθέτουμε τόσο νερό ώστε να τα καλύπτει κατά 3 - 4 εκ., και τα αφήνουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να πάρουν μια βράση. Τότε, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε σιγανή προς μέτρια θερμοκρασία, σκεπάζουμε με το καπάκι και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να λιώσουν. Αν ενδιάμεσα εξατμιστεί το νερό, συμπληρώνουμε με επιπλέον ζεστό νερό, ώστε πάντα να τα υπερκαλύπτει κατά 2 εκ. Όταν είναι έτοιμα, τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά (αν τη βάλουμε), για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε το σκόρδο, το πράσο, αλάτι και το πιπέρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου άλλα 1 - 2 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα. Μετά, βάζουμε την ντομάτα και το ζωμό, πασπαλίζουμε με το θυμάρι και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν για 5 - 10 λεπτά, μέχρι να πάρουν μια βράση. Τότε προσθέτουμε τα βρασμένα ρεβίθια και μαγειρεύουμε για περίπου 30 - 40 λεπτά, με μισόκλειστο καπάκι, μέχρι η ρεβιθάδα να χυλώσει και να πήξει η σάλτσα της. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190° C.
Αδειάζουμε τη ρεβιθάδα σε ένα μέτριο ταψάκι, σκορπίζουμε από πάνω το τυρί, τις αντζούγιες και τα μυρωδικά, και ψήνουμε για περίπου 6 - 7 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το τυρί. Σερβίρουμε με φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού.
Στο ποτήρι μας Ρετσίνα, Σαντορίνη. Γενικά, κρασιά με νεύρο και οξύτητα. Ένα τσίπουρο ίσως και, χωρίς συζήτηση, μια δροσερή, συγγενική προς το άμυλο, μπίρα.