Κείμενο: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου
Αποθήκευση για αργότεραH συνταγή είναι της Φωτεινής και του Άγγελου Παντζιά, που είναι καλοφαγάδες από κούνια. Πιστεύουν ακράδαντα ότι η πληροφορία της καλής διατροφής σου εντυπώνεται και σε ακολουθεί για πάντα.
Υλικά
100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
300 γρ. χουρμάδες χωρίς κουκούτσι
100 γρ. φιστικοβούτυρο
30 γρ. κακάο
50 γρ. σιρόπι από σφένδαμο
100 γρ. φουντούκι τριμμένο
120 γρ. μπισκότα βρόμης χοντροσπασμένα
Για τη σάλτσα φράουλας
200 γρ. φράουλες, καθαρισμένες και χοντροκομμένες
120 γρ. ζάχαρη καστανή
1 λοβός βανίλιας, ανοιγμένος κατά μήκος στη μέση για να πάρουμε τα σποράκια
Διαδικασία
Σάλτσα φράουλας: Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τις φράουλες με τη ζάχαρη και τα σποράκια της βανίλιας να μαριναριστούν από το προηγούμενο βράδυ. Την επόμενη μέρα βάζουμε το κατσαρολάκι στη φωτιά και, μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τις σιγοβράζουμε για 20 λεπτά.
Κορμός: Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί (δηλαδή σε ένα ανοξείδωτο μπολ που έχουμε στερεώσει σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό που βράζει). Στον πολυκόφτη χτυπάμε τους χουρμάδες, το φιστικοβούτυρο, το κακάο και το σιρόπι από σφένδαμο μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακιά ζύμη. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τη λιωμένη κουβερτούρα, τα φουντούκια, τα σπασμένα μπισκότα βρόμης και ανακατεύουμε. Μεταφέρουμε το μείγμα σε μια λαδόκολλα, το πλάθουμε σε μπαστουνάκι και το τυλίγουμε σε σχήμα καραμέλας. Αφήνουμε στο ψυγείο για 3 ώρες, μέχρι να σφίξει. Κόβουμε τον κορμό σε φέτες, περιχύνουμε με τη σάλτσα φράουλας και σερβίρουμε.