Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΑυτό το φίνο ορεκτικό ή σνακ, που έχει επηρεαστεί από την κινεζική κουζίνα, είναι ακριβώς ό,τι λέει το όνοµά του – µια µικροσκοπική χρυσή φωλιά. Αν θέλουµε, µπορούµε να χρησιµοποιήσουµε κατά το ήµισυ γαρίδες και κατά το ήµισυ κοτόπουλο ή χοιρινό για τη γέµιση. Επίσης, για να δέσουµε το επάνω µέρος της φωλιάς, µπορούµε να αντικαταστήσουµε το σχοινόπρασο µε φρέσκο κρεµµυδάκι.
Υλικά
- 400 γρ. γαρίδες (καθαρό βάρος) φρέσκες ή κτψ, καθαρισµένες από κεφάλια, κελύφη, ουρές και εντεράκι, χοντροκοµµένες
- 230 γρ. νεροκάστανα σε κονσέρβα, στραγγισµένα και χοντροκοµµένα (σε καταστήµατα µε ασιατικά προϊόντα, – αντικαθιστούµε µε φιστίκια κάσιους, µε διαφορετικό γευστικό αποτέλεσµα)
- 3-4 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκοµµένες
- το λευκό και τρυφερό πράσινο µέρος από 3 φρέσκα κρεµµυδάκια, κοµµένα σε λεπτές φέτες
- 1 κουτ. σούπας oyster sauce* (σάλτσα στρειδιών)
- 1 κουτ. γλυκού λευκό πιπέρι, φρεσκοτριµµένο
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 40 σχοινόπρασα ή φρέσκα κρεµµυδάκια για να δέσουµε τις φωλιές
- 2 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 40 τετράγωνα φύλλα για spring rolls*
- ηλιέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο για βαθύ τηγάνισµα (οι Ταϊλανδοί χρησιµοποιούν φιστικέλαιο, αλλά στη χώρα µας το βρίσκουµε µόνο σε ντελικατέσεν,
σε ακριβή τιµή) - σάλτσα τσίλι* της αρεσκείας µας, για το σερβίρισµα
Διαδικασία
Χρησιµοποιώντας έναν πολυκόφτη ή ένα µπλέντερ, χτυπάµε τις γαρίδες µέχρι να γίνουν ένας λείος πολτός. Αναµειγνύουµε σε ένα µπολ τις γαρίδες, τα νεροκάστανα, το σκόρδο, τα φρέσκα κρεµµυδάκια, τη σάλτσα στρειδιού, το λευκό πιπέρι και το αλάτι.
Σε ένα κατσαρολάκι ανακατεύουµε το αλεύρι και 8 κουταλιές της σούπας κρύο νερό σε µέτρια φωτιά. Μαγειρεύουµε και ανακατεύουµε για 1 µε 2 λεπτά ή µέχρι να γίνει ένα οµοιόµορφο µείγµα και να πήξει.
Βάζουµε 3 φύλλα για ανοιξιάτικα ρολά σε µια επιφάνεια εργασίας και κρατάµε τα υπόλοιπα φύλλα σε µια πλαστική σακούλα, για να µη στεγνώσουν. Βάζουµε 2 κουταλάκια του γλυκού από τη γέµιση στο κέντρο κάθε φύλλου. Με ένα πινέλο αλείφουµε γύρω από τη γέµιση µε το µείγµα αλευριού–νερού και στη συνέχεια ενώνουµε τις άκρες, πάνω από τη γέµιση, για να σχηµατίσουµε µια φωλιά. Πιέζουµε τις άκρες για να εγκλωβίσουµε τη γέµιση. Πασπαλίζουµε ελαφρά µε αλεύρι µια πιατέλα και αραδιάζουµε τις φωλιές. Επαναλαµβάνουµε µέχρι να χρησιµοποιήσουµε όλη τη γέµιση και τα φύλλα. Για να δέσουµε τις φωλιές, αν χρησιµοποιήσουµε κρεµµυδάκια, κόβουµε το καθένα σε 4 λωρίδες. Χρησιµοποιούµε µόνο το µακρύτερο πράσινο µέρος. Μουλιάζουµε τα κρεµµυδάκια ή τα σχοινόπρασα σε βραστό νερό για 5 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσουν. Τα στραγγίζουµε και στη συνέχεια τα στεγνώνουµε µε απορροφητικό χαρτί. Περνάµε ένα κοµµάτι από το σχοινόπρασο ή το φρέσκο κρεµµυδάκι δύο φορές γύρω από κάθε φωλιά και το δένουµε κόµπο.
Σε ένα γουόκ ή σε ένα βαθύ τηγάνι ή σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουµε καλά σε µέτρια φωτιά τόσο ηλιέλαιο ώστε να καλύψει τον πάτο κατά 7,5 εκ. Βυθίζουµε τις φωλιές στο λάδι (σε δόσεις αν χρειαστεί – θα πρέπει να καλύπτονται από το λάδι) και τις τηγανίζουµε για 7-10 λεπτά ή µέχρι να χρυσίσουν και να γίνουν τραγανές. Για να τηγανιστούν και οι κορυφές, µε ένα κουτάλι τις περιχύνουµε µε λάδι. Βγάζουµε τις φωλιές µε τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουµε να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί. Σερβίρουµε µε τη σάλτσα τσίλι σε µπολάκι.
* Σε µεγάλα σούπερ µάρκετ, στο τµήµα µε τα έθνικ προϊόντα, και σε καταστήµατα µε ασιατικά προϊόντα.