Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΗ κρούστα μπαχαρικών και το πεντανόστιμο τρυφερό εσωτερικό κάνουν το χοιρινό tikka ένα δημοφιλές πιάτο στις καντίνες και στους υπαίθριους πάγκους της Παντζάμπ. Συχνά σερβίρεται με ψωμάκι naan και συνοδεύεται με τσάτνεϊ.
Υλικά
- 500 γρ. χοιρινό ψαρονέφρι, κοµµένο σε κύβους 2,5 εκ.
- 120 ml λάδι
- 1 κουτ. σούπας γκαράµ µασάλα (φτιάχνουµε το δικό µας ή παίρνουµε έτοιµο από µεγάλα σούπερ µάρκετ και µπαχαράδικα)
Για τη μαρινάδα
- 1 κρεµµύδι ξερό, χοντροκοµµένο
- 3 σκελίδες σκόρδου, χοντροκοµµένες
- 1 κοµµάτι τζίντζερ 5 εκ., χοντρο-κοµµένο
- 1/2 κουτ. σούπας κύµινο, σε σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρος, σε σκόνη
- 1/2 κουτ. σούπας γκαράµ µασάλα (φτιάχνουµε το δικό µας ή παίρνουµε έτοιµο από µεγάλα σούπερ µάρκετ και µπαχαράδικα)
- 1/4 κουτ. γλυκού τσίλι, σε σκόνη
- 1/4 κουτ. γλυκού φρεσκοτριµµένο µαύρο πιπέρι
- 250 ml στραγγιστό γιαούρτι
Για τη σάλτσα
- 1 µεγάλο κόκκινο κρεµµύδι, χοντροκοµµένο
- 1 σκελίδα σκόρδου, χοντροκοµµένη
- 1 κοµµάτι τζίντζερ 2,5 εκ., χοντροκοµµένο
- 1 πράσινη ή κόκκινη πιπεριά τσίλι, χοντροκοµµένη
- 2 κουτ. σούπας φύλλα κόλιανδρου ή µαϊντανού
Διαδικασία
Για τη µαρινάδα: Σε έναν πολυκόφτη χτυπάµε το κρεµµύδι, το σκόρδο και το τζίντζερ. Προσθέτουµε τα µπαχαρικά και το γιαούρτι και ανακατεύουµε καλά µε ένα κουτάλι µέχρι να οµογενοποιηθούν τα υλικά.
Βάζουµε το χοιρινό σε ένα µπολ, προσθέτουµε τη µαρινάδα και ανακατεύουµε καλά. Σκεπάζουµε µε µεµβράνη και αφήνουµε τα υλικά να µαριναριστούν στο ψυγείο για 2 ώρες ή όλη τη νύχτα.
Για τη σάλτσα: Σε έναν πολυκόφτη χτυπάµε το κρεµµύδι, το σκόρδο, το τζίντζερ, το τσίλι και τον κόλιανδρο.
Σε ένα µεγάλο τηγάνι (που να χωράει τους κύβους κρέατος σε µία στρώση) ζεσταίνουµε το λάδι. Το λάδι πρέπει να καίει, αλλά να µην καπνίζει. Προσθέτουµε τη σάλτσα και ανακατεύουµε σε µέτρια φωτιά για 2 λεπτά. ∆υναµώνουµε τη φωτιά και προσθέτουµε το χοιρινό µαζί µε τη µαρινάδα. Ανακατεύουµε συνεχώς για 5 λεπτά, χαµηλώνουµε τη φωτιά σε µέτρια και αφήνουµε το κρέας να σιγοβράζει µε τους χυµούς του για 15-20 λεπτά ή µέχρι να εξατµιστούν τα υγρά. Το κρέας και η σάλτσα που έχει αποµείνει θα πρέπει να έχουν έντονο σκούρο καφέ χρώµα.
Αλατίζουµε και πασπαλίζουµε µε τη 1 κουταλιά της σούπας γκαράµ µασάλα. Μαγειρεύουµε άλλα 2 λεπτά, ώστε να απορροφηθούν τα καρυκεύµατα που προσθέσαµε, και σερβίρουµε.