Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου
Αποθήκευση για αργότεραΕύκολη συνταγή για Ιταλική φοκάτσια με άρωμα ελληνικό.
Γιάννης Κάτσινος
Υλικά
300 ml (1 1⁄2 κούπα) νερό χλιαρό
25 γρ. (1 κυβάκι) νωπή μαγιά
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
500 γρ. (4 κούπες) αλεύρι σκληρό
ελάχιστο αλάτι
150 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
100 γρ. ντοματίνια
3-4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
λίγη ξερή ρίγανη
Μυστικά
Δεν χρειάζεται να περιοριστούμε αποκλειστικά στα ντοματίνια με αυτή τη φοκάτσια. Μπορούμε, αν θέλουμε, να προσθέσουμε στη ζύμη ελιές της αρεσκείας μας χωρίς κουκούτσι, αλλά και βασιλικό, και να συμπληρώσουμε στο τελικό πασπάλισμα της ζύμης ανθό αλατιού.
Διαδικασία
Για τη φοκάτσια, σε ένα μεγάλο μπολ (ή στον κάδο του μίξερ) ανακατεύουμε με το πιρούνι το νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη και αφήνουμε κατά μέρος για 10-15 λεπτά, μέχρι η επιφάνεια του υγρού να αφρίσει.
Προσθέτουμε το μισό αλεύρι, ανακατεύουμε με τα χέρια (ή με τον γάντζο), μέχρι να ενωθεί με το μείγμα, και στη συνέχεια προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το αλάτι και τη μισή φέτα.
Ζυμώνουμε καλά ώστε η φέτα να σκορπίσει ομοιόμορφα και να φτιάξουμε ένα ζυμάρι εύπλαστο και σχετικά μαλακό.
Λαδώνουμε ένα ταψάκι με διαστάσεις περίπου 20 x 30 εκ. και βάζουμε εκεί το ζυμάρι.
Το απλώνουμε ομοιόμορφα με τα χέρια, σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε σε ήσυχο μέρος για περίπου 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει.
Για τη φοκάτσια, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Σκορπίζουμε τα ντοματίνια στην επιφάνεια της ζύμης και τα πιέζουμε απαλά ώστε να μισοβυθιστούν.
Αλείφουμε την επιφάνεια με ελαιόλαδο, σκορπίζουμε την υπόλοιπη φέτα και φουρνίζουμε.
Ψήνουμε τη φοκάτσια για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Ξεφουρνίζουμε, πασπαλίζουμε με λίγη ξερή ρίγανη και τη σερβίρουμε χλιαρή ή όταν κρυώσει εντελώς.