Κείμενο: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΠεντανόστιμα αυτά τα λουκουμαδάκια, σε συνδυασμό με το ντιπ με τις κυκλαδίτικες ντομάτες και την κάππαρη, είναι μια γεύση που «φωνάζει» Κυκλάδες. Η μαγείρισσα Ευαγγελία Ρούσσου χρησιμοποιεί το δικό τους φάβα, το αμοργιανό.
Υλικά
Για τους φαβολουκουμάδες
- 2 φλιτζ. τσαγιού φάβα, βρασμένη και κρύα
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
- 2 κουτ. σούπας σιμιγδάλι ψιλό
- 200 ml ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας μαντζουράνα ξερή
- 1 κουτ. σούπας άνηθος, ψιλοκομμένος
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το τηγάνισμα
- 3-4 κρόκοι αυγών, ελαφρώς χτυπημένοι
- 1 φλιτζ. τσαγιού φρυγανιά τριμμένη
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για το ντιπ ντομάτας και κάππαρης
- 3 κουτ. σούπας γιαούρτι αγελάδος
- 1 κουτ. γλυκού πελτές ντομάτας
- 6 μικρά ντοματάκια, ψιλοκομμένα
- 1 κουτ. σούπας κάππαρη, ξαλμυρισμένη
- 2 κουτ. γλυκού ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Σε ένα μπολ ζυμώνουμε όλα τα υλικά για τους λουκουμάδες. Πλάθουμε στρογγυλά κεφτεδάκια σε μέγεθος καρυδιού. Τα βάζουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα και τα αφήνουμε για περίπου 2 ώρες στο ψυγείο, να σφίξουν.
Τηγάνισμα: Βάζουμε σε ένα πιάτο το αλεύρι, σε άλλο τους χτυπημένους κρόκους και σε τρίτο τη φρυγανιά. Περνάμε τους λουκουμάδες πρώτα από το αλεύρι, μετά από τους κρόκους και μετά από τη φρυγανιά. Σε βαθύ τηγάνι ρίχνουμε τόσο λάδι ώστε να καλύψει το 1/3 του σκεύους. Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά και τηγανίζουμε σε δόσεις τους λουκουμάδες, μέχρι να χρυσίσουν. Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας, για να στραγγίξουν από το λάδι.
Ντιπ: Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά και σερβίρουμε σε μπολ μαζί με τους λουκουμάδες.