Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΑπίθανα πιτάκια, από τη Μάνη. Οι Μανιάτισσες, λιγόφαγες και όλο φούρια όπως ήταν, για να προλάβουν τις δουλειές τους, θέρισµα, άλεσµα, πότισµα των οικιακών ζωντανών, τυροκόµισµα, φούρνισµα κ.ά., είχαν επινοήσει εκπληκτικά τηγανόψωµα από το περίσσευµα της ζύµης του ψωµιού, τις τραβηχτές, για να χορτάσουν την πολυµελή συνήθως οικογένειά τους.
ΣΤΑΥΡΙΑΝΗ ΖΕΡΒΑΚΑΚΟΥ
Υλικά
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/3 κουτ. γλυκού αλάτι
200 ml ελαιόλαδο + επιπλέον για το λάδωμα και το τηγάνισμα
40 γρ. ξηρή μαγιά (περίπου 4 φακελάκια)
περίπου 300 ml νερό χλιαρό (ή όσο χρειαστεί)
1/2 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη ή ξύσμα πορτοκαλιού
Διαδικασία
Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα βαθύ μπολ, προσθέτουμε το αλάτι, το ξύσμα ή την κανέλα, τη μαγιά και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το λάδι και ζυμώνουμε απαλά, ρίχνοντας σταδιακά το νερό. (Μπορεί να χρειαστούμε λίγο λιγότερο ή περισσότερο νερό.) Δεν ζυμώνουμε πολύ και έντονα, ίσα ίσα να αναμειχθούν τα υλικά και να σχηματίσουν μια λεία ζύμη που να κολλάει λίγο στα χέρια.
Λαδώνουμε ένα άλλο βαθύ μπολ, αδειάζουμε μέσα τη ζύμη και καλύπτουμε με μεμβράνη. Αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά, να ξεκουραστεί.
Λαδώνουμε ένα ρηχό σκεύος. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, λαδώνουμε καλά τα χέρια μας και την πλάθουμε σε περίπου 20 μπαλάκια των 70 γρ. Τα αραδιάζουμε στο λαδωμένο σκεύος.
Σε ένα βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα ρίχνουμε τόσο λάδι ώστε να καλύψει το 1/3 του σκεύους και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
Παίρνουμε ένα μπαλάκι ζύμης και το τραβάμε (εξ ου και τραβηχτές), το τεντώνουμε με τα δάχτυλά μας ώστε να ανοίξει και να σχηματίσει ένα λεπτό οβάλ φύλλο (πάχους περίπου 2-3 χλστ.).
Τηγανίζουμε την τραβηχτή για περίπου 2 λεπτά, από κάθε πλευρά, μέχρι να χρυσίσει. Αφήνουμε σε χαρτί να στραγγίξει το περιττό λάδι. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία.