Κείμενο: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Αλεξάνδρος Αντωνιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΤο best seller του εργαστηρίου Δήμητρας Γουναρίδη είναι οι τριγωνικές πίτες του. Με φύλλο ασυναγώνιστα τραγανό, γεμάτο φυσαλίδες, χρυσαφένιο και με πεντανόστιμες γεμίσεις. Οι παραλλαγές είναι πολλές, αλλά οι δημοφιλέστερες είναι δύο: η κιμαδόπιτα και η τυρόπιτα με ζαμπόν και ντομάτα. Οι δοσολογίες ζύμης-γέμισης είναι για 8 πίτες. Επιλέγουμε όποια γέμιση θέλουμε.
Υλικά
Για τη ζύμη και το φύλλο
- 160 ml νερό
- 50 ml ελαιόλαδο
- 2 κουτ. γλυκού ξίδι
- 2 κουτ. γλυκού τσίπουρο ή ρακή
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- λίγο κορν φλάουρ, για το πασπάλισμα
- μπόλικο ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
Για τη γέμιση με κιμά
- 150 γρ. μπέικον, ψιλοκομμένο
- 3 μέτρια ξερά κρεμμύδια, σε μικρά καρέ
- 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος, από σπάλα
- 80 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- μία χούφτα ψιλοκομμένος μαϊντανός ή φρέσκος κόλιανδρος (προαιρετικά)
Για τη γέμιση ζαμπονοτυρόπιτας
- 4 αυγά
- 100 γρ. ανθότυρο, θρυμματισμένο
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 100 γρ. κασέρι της αρεσκείας μας, τριμμένο
- 600 γρ. φέτα σκληρή, θρυμματισμένη
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 8 φέτες ζαμπόν από μπούτι
- 2 μέτριες ντομάτες, ξεφλουδισμένες, σε λεπτές στρογγυλές φέτες
Διαδικασία
Ζύμη: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υγρά υλικά (νερό, ελαιόλαδο, ξίδι και ποτό) και στη συνέχεια ρίχνουμε το αλάτι και το αλεύρι. Ανακατεύουμε τα υλικά με τα χέρια μας, από κάτω προς τα πάνω, μέχρι να ενωθούν, και στη συνέχεια ζυμώνουμε με τις γροθιές μας, μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη ομοιογενή και σχετικά σφιχτή, στιβαρή. Την τυλίγουμε σε διάφανη μεμβράνη και την αφήνουμε κατά μέρος για 30 λεπτά, για να ξεκουραστεί.
Γέμιση κιμά: Ζεσταίνουμε πολύ καλά ένα σκέτο αντικολλητικό τηγανάκι και, όταν κάψει, καβουρδίζουμε το μπέικον, σκέτο, μέχρι να βγάλει το λίπος του και να γίνει τραγανό. Το αφήνουμε κατά μέρος. Σε μια μέτρια κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσει καλά αλλά να μη ροδίσει. Ρίχνουμε τον κιμά και αλάτι, δυναμώνουμε τη φωτιά και τον τσιγαρίζουμε, σπάζοντάς τον συνεχώς με ένα πιρούνι, μέχρι να αλλάξει τελείως χρώμα. Συνεχίζουμε το σοτάρισμά του σε πολύ χαμηλή φωτιά, χωρίς να προσθέσουμε νερό, για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει, να γίνει στεγνός και σπυρωτός. Προσθέτουμε το μπέικον, το μυρωδικό (αν θέλουμε) και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Γέμιση τυριού με ζαμπόν και ντομάτα: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα αυγά, τα τυριά, το ελαιόλαδο και πιπέρι.
Πιτάκια: Κόβουμε τη ζύμη σε 8 ίσα κομμάτια και πασπαλίζουμε το καθένα με το κορν φλάουρ. Με τον πλάστη ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε λεπτό, στρογγυλό φύλλο με διάμετρο 20-24 εκ.
Βάζουμε από 2-3 κουτ. σούπας γέμιση της αρεσκείας μας σε κάθε φύλλο και την απλώνουμε στη μισή επιφάνειά του. Αν φτιάξουμε τις τυρόπιτες, βάζουμε πάνω στη γέμιση κάθε πίτας από 1 φέτα ζαμπόν και 1 φέτα ντομάτας. Κλείνουμε προσεκτικά σε μισοφέγγαρο και πιέζουμε τις άκρες με τα δάχτυλά μας, για να κολλήσουν τα φύλλα.
Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε άφθονο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει καλά. Βουτάμε μία μία τις πίτες (τυρόπιτες ή κιμαδόπιτες) και τις τηγανίζουμε για 1-2 λεπτά, γυρίζοντάς τες, μέχρι να ροδίσουν και να βγάλουν φουσκάλες, περίπου όπως οι δίπλες. Τις στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας και τις σερβίρουμε, κομμένες, αν θέλουμε, στη μέση.