Κείμενο: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΣε όλη την Ταϊλάνδη, μικροί πάγκοι και πωλητές με καροτσάκια ετοιμάζουν μια απίστευτη ποικιλία από σνακ. Γρήγορα και πικάντικα σνακ στο βιβλίο «Κουζίνες του κόσμου: Ταϊλάνδη» με την Καθημερινή!
Υλικά
- 30 έτοιμα σφολιατάκια, κτψ, ή 3-4 φύλλα σφολιάτας, κομμένα σε δίσκους διαμέτρου 10 εκ.
Για τη γέμιση
- 1½ κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 2-3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
- 1 μικρό κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
- 4 κουτ. σούπας κοτσάνι κόλιανδρου, χωρίς τα φύλλα, ψιλοκομμένο (οι Ταϊλανδοί χρησιμοποιούν ρίζα κόλιανδρου, που όμως δεν υπάρχει στην Ελλάδα – αν δεν μας αρέσει ο κόλιανδρος, αντικαθιστούμε με μαϊντανό, με άλλο γευστικό αποτέλεσμα)
- 200 γρ. κιμάς κοτόπουλου ή χοιρινού
- 1 μικρή κόκκινη πιπεριά, σε κύβους
- 50 γρ. αρακάς 350 γρ. πατάτες, καθαρισμένες
- 3 κουτ. σούπας σάλτσα ψαριού* (fish sauce)
- 2 κουτ. σούπας ζάχαρη λευκή
- 1 κουτ. γλυκού κάρι, σε σκόνη (το φτιάχνουμε μόνοι μας ή το βρίσκουμε σε μπαχαράδικα)
- ηλιέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο για βαθύ τηγάνισμα
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
* Σε µεγάλα σούπερ µάρκετ στο τµήµα µε τα έθνικ προϊόντα και σε καταστήµατα µε ασιατικά προϊόντα,
Διαδικασία
Για τη γέμιση: Σε μια κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά τις πατάτες για περίπου 20-30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Σε ένα γουόκ ή σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο για 1-2 λεπτά, μέχρι να σκορπίσει το άρωμά του. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το κοτσάνι κόλιανδρου και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε τον κιμά και χρησιμοποιώντας μια κουτάλα διαλύουμε τα σβολάκια. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να μαγειρευτεί ο κιμάς. Προσθέτουμε την πιπεριά και τον αρακά και ανακατεύουμε για 1 με 2 λεπτά. Ρίχνουμε ανακατεύοντας τις πατάτες, τη σάλτσα ψαριού, τη ζάχαρη, τη σκόνη κάρι και αλατοπίπερο, αν χρειάζεται.
Απλώνουμε τους δίσκους σφολιάτας σε μια αλευρωμένη επιφάνεια. Βάζουμε 1-1½ κουταλιά της σούπας γέμιση στο κέντρο του. Αλείφουμε την άκρη της ζύμης με νερό και τη διπλώνουμε έτσι ώστε να σχηματίσουμε ένα μισοφέγγαρο. Πιέζουμε τις άκρες για να τις σφραγίσουμε. Φτιάχνουμε ένα «κορδονάκι» εκεί όπου σφραγίσαμε τα φύλλα, αναδιπλώνοντας ελαφρά τη ζύμη κατά μήκος της άκρης. Βάζουμε το σφολιατάκι στην άκρη και επαναλαμβάνουμε με την υπόλοιπη ζύμη και γέμιση.
Γεμίζουμε ένα γουόκ ή ένα βαθύ τηγάνι με λάδι σε ύψος 7,5 εκ. και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Τηγανίζουμε τα σφολιατάκια για περίπου 5-6 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν. Βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Τα σερβίρουμε ζεστά ή κρύα.