Πρωτότυπο, λαχταριστό, εξαίσιο. Με ένα ελληνικό, ξεχωριστό τυρί, το μελίχλωρο.
Υλικά
- 280 γρ. μελίχλωρο Λήμνου, κομμένο σε 2 ισόπαχες φέτες και μετά στη μέση σε μισοφέγγαρα ή κεφαλογραβιέρα της αρεσκείας μας
- αλεύρι, για το αλεύρωμα
Για το πανάρισμα
- 20 γρ. λιναρόσποροι (προαιρετικά)
- 75 γρ. παξιμάδια χαρουπιού
- 60 γρ. ηλιόσποροι
- 60 γρ. κορνφλέικς ολικής άλεσης
- τα φύλλα από 2 κλωνάρια θυμάρι
- λίγο πιπέρι καγιέν
Για τη σάλτσα
- 200 ml κόκκινο ξηρό κρασί
- 70 ml γλυκιά Μαυροδάφνη
- λίγοι σπόροι πράσινο πιπέρι, κοπανισμένοι
- 30 γρ. μέλι
- 8 ξερά βερίκοκα ή σύκα, χοντροκομμένα
Διαδικασία
Σάλτσα: Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε τα δύο κρασιά, το πράσινο πιπέρι και το μέλι και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά, ξαφρίζοντας αν χρειαστεί. Ρίχνουμε τα ξερά φρούτα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα, μέχρι η σάλτσα να μειωθεί στο 1/3 και να δέσει ελαφρώς. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Τυρί: Χτυπάμε στον πολυκόφτη όλα τα υλικά για το πανάρισμα, μέχρι να γίνουν σκόνη. Σε ένα βαθύ πιάτο βάζουμε κρύο νερό, σε ένα δεύτερο το αλεύρι και σε τρίτο τη σκόνη του παναρίσματος. Σε τηγάνι ρίχνουμε τόσο λάδι ώστε να καλύψει το 1/4 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Παίρνουμε ένα κομμάτι τυρί, το βρέχουμε στο νερό, το αλευρώνουμε, τινάζουμε, το βουτάμε ξανά γρήγορα στο νερό και το περνάμε από το μείγμα παναρίσματος. Βάζουμε αμέσως στο τηγάνι και τηγανίζουμε μέχρι κάθε πλευρά να πάρει χρυσαφένιο χρώμα. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα. Στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας και σερβίρουμε με τη σάλτσα.
Τι πίνουμε: Μαυροδάφνη δεξαμενής.