Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΠίτσα ρομάνα με μοτσαρέλα, ντομάτα και φιλέτα αντζούγιας. Πεντανόστιμη και αυθεντική συνταγή.
Andrea Provvidenza
Υλικά
1 δόση βασική ζύμη για πίτσα ρομάνα
700 ml πουρές ντομάτας (πασάτα)
40 ml ελαιόλαδο
600 γρ. φρέσκια μοτσαρέλα, κομμένη σε μέτριου μεγέθους μπαστουνάκια
30 φιλέτα αντσούγιας διατηρημένα στο λάδι, στραγγισμένα
λίγη ξερή ρίγανη, τριμμένη
αλάτι
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε τη πίτσα ρόσα με μοτσαρέλα και αντσούγιες, τοποθετούμε ένα μεγάλο ρηχό ταψί στο πιο χαμηλό ράφι του φούρνου. Τον προθερμαίνουμε (μαζί με το ταψί) στους 250°C.
Παίρνουμε μία από τις μπάλες ζύμης, την ακουμπάμε σε μεγάλο αλευρωμένο ξύλο κοπής και την τραβάμε προσεκτικά με τα χέρια για να ανοίξει σε χοντρό φύλλο.
Συνεχίζουμε να την τραβάμε προσεκτικά, μέχρι να αποκτήσει διάμετρο περίπου 38-40 εκ. Αν δυσκολευόμαστε, την ανοίγουμε με τον πλάστη.
Απλώνουμε πάνω σε όλη την επιφάνεια της βάσης μία λεπτή στρώση πασάτα και ραντίζουμε με ελαιόλαδο.
Μεταφέρουμε προσεκτικά την πίτσα στο καυτό ταψί του φούρνου, σπρώχνοντάς την ελαφρά από το ξύλο κοπής για να γλιστρήσει μέσα στο ταψί.
Ψήνουμε για 5-6 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να ροδίζει. Βγάζουμε τη μισοψημένη πίτσα από τον φούρνο και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 5-10 λεπτά σε μια σχάρα. Με αυτή τη διαδικασία εξασφαλίζουμε ότι δεν θα πανιάσει η ζύμη από το ζουμί των υλικών και ότι θα προλάβει να ψηθεί καλά χωρίς να καούν τα υλικά της επικάλυψης, κάτι που δεν είναι απαραίτητο στη ναπολιτάνικη πίτσα η οποία είναι πιο λεπτή.
Στο μεταξύ, με τον ίδιο τρόπο ανοίγουμε και ψήνουμε τη δεύτερη μπάλα ζύμης.
Απλώνουμε πάνω στην προψημένη βάση το 1/4 από το καθένα από τα υλικά της επικάλυψης: μοτσαρέλα, αντσούγιες, ρίγανη και λίγο αλάτι (με προσοχή, γιατί οι αντσούγιες είναι αλμυρές).
Τη βάζουμε ξανά στον φούρνο και ολοκληρώνουμε το ψήσιμο για ακόμα 5 λεπτά.
Συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να ψήσουμε και τις υπόλοιπες πίτσες.
Πριν το σερβίρισμα της πίτσα ρόσα με μοτσαρέλα και αντζούγιες, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.