Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΕίναι κεφτεδάκια, κροκέτες ή λουκουμάδες; Ό,τι και αν είναι οι καλοκαιρινοί αυτοί κεφτέδες δεν έχουν ανάγκη τον κιμά.
ΛΙΝΑ ΦΟΥΡΝΙΣΤΑΚΗ
Υλικά
1 κιλό ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
10 λιαστές ντομάτες διατηρημένες σε λάδι, καλά στραγγισμένες και ψιλοκομμένες
1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
15 φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα
1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
150 γρ. φιλέτο παστού μπακαλιάρου, ξαλμυρισμένο, καλά στραγγισμένο και μαδημένο σε μικρά κομμάτια
80 ml μπίρα
80 ml σόδα (αναψυκτικό)
αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (για το πανάρισμα)
ελάχιστο ή καθόλου αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης με μια ιδέα παστό μπακαλιάρο, αρχικά βάζουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες σε ένα σουρωτήρι, το στερεώνουμε πάνω από ένα μπολ και το τοποθετούμε στο ψυγείο για 2 ώρες, μέχρι οι ντομάτες να στραγγίξουν καλά.
Στη συνέχεια, κρατάμε τις ντομάτες και τα υγρά τους ξεχωριστά. Παρόλο που θα τα ανακατέψουμε στη συνέχεια μέσα στο χυλό, με τον τρόπο αυτό οι ντομάτες θα μείνουν ντούρες και θα στέκονται ελαφρώς στο δόντι.
Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε τις ντομάτες, νωπές και λιαστές, το κρεμμύδι, τα μυρωδικά, τον μπακαλιάρο, την μπίρα, το αναψυκτικό σόδα, τα υγρά από το στράγγισμα της ντομάτας, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Προσθέτουμε όσο από το κοσκινισμένο αλεύρι χρειάζεται, ανακατεύοντας, μέχρι να σχηματιστεί ένας πηχτός χυλός.
Σκεπάζουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες. Έτσι, οι κεφτέδες θα γίνουν τραγανοί και θα απορροφήσουν λιγότερο λάδι.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε 1 εκ. ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
Βγάζουμε το μπολ από το ψυγείο και με ένα κουτάλι ρίχνουμε δόσεις από τον παγωμένο χυλό στο καυτό λάδι.
Τηγανίζουμε μέχρι οι ντοματοκεφτέδες να ροδίσουν καλά από όλες τις μεριές και να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα, γυρίζοντάς τους τακτικά μέσα στο λάδι.
Στραγγίζουμε τους κεφτέδες σε χαρτί κουζίνας και τους σερβίρουμε ζεστούς, κατά προτίμηση συνοδεύοντας με συριανή μαϊντανοσαλάτα.