Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΑυτό ο μεζές συνδυάζεται τέλεια με γιαούρτι σε κρόκο Κοζάνης.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΙΑΦΑΚΑΣ
Υλικά
1 κυδώνι, καθαρισμένο, κομμένο σε λεπτές φέτες
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
330 ml μπίρα, σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 κουτ. σούπας κύμινο, σε σκόνη
30 γρ. μπέικον, ψιλοκομμένο
1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
1/3 κουτ. γλυκού ζάχαρη
400 γρ. γιαούρτι αγελάδας, στραγγιστό
1/4 κουτ. γλυκού κλωστίτσες κρόκος Κοζάνης, μουλιασμένος σε 2 κουτ. σούπας ζεστό νερό για 30 λεπτά
λάδι για τηγάνισμα
Διαδικασία
Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε τις φέτες κυδωνιού σε νερό που να τις σκεπάζει για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να κρατάνε στο δόντι, να μη σπάνε. Τις στραγγίζουμε και τις απλώνουμε σε χαρτί κουζίνας, για να στεγνώσουν καλά και να κρυώσουν.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, την μπίρα, το κύμινο, το μπέικον, το αλάτι και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά με σύρμα μέχρι να φτιάξουμε έναν σχετικά πυκνό, ομογενοποιημένο χυλό. Τον αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για 20 λεπτά.
Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι με τον κρόκο Κοζάνης και το νερό του.
Σε ένα βαθύ σκεύος ζεσταίνουμε άφθονο λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Με ένα καλαμάκι για σουβλάκι παίρνουμε μία μία τις φέτες κυδωνιού, τις βουτάμε στο κουρκούτι μπίρας, αφήνουμε να στάξει η περίσσεια και τις βάζουμε στο καυτό λάδι.
Τηγανίζουμε για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να αποκτήσουν μια ωραία χρυσαφένια κρούστα, και τις στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
Τις σερβίρουμε ζεστές και συνοδεύουμε με το ζαφοριαστό γιαούρτι.