Συνταγή: Περικλής Κοσκινάς
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΟι μεξικάνικες κροκετούλες τυριού θα γίνουν το αγαπημένο σας μεζεδάκι.
Υλικά
- 250 γρ. αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
- 120 γρ. βούτυρο αγελάδος
- 1 λίτρο φρέσκο γάλα, πλήρες
- 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, καθαρισμένο, ολόκληρο
- 1 καρφάκι γαρίφαλο
- 200 γρ. τυρί μαντσέγο, τριμμένο (είδος ισπανικής γραβιέρας. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε γραβιέρα γλυκιά, π.χ. Κρήτης ή άλλη της αρεσκείας μας)
- 1 αυγό, ελαφρώς χτυπημένο
- 30 ml ξηρό κρασί Σέρι (χαρακτηριστικό ισπανικό κρασί· το βρίσκουμε σε κάβες ή εναλλακτικά βάζουμε σαντορινιό Νυχτέρι ή όποιο λευκό, αρωματικό, ξηρό κρασί μάς αρέσει)
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το πανάρισμα
- 500 γρ. φρυγανιά, τριμμένη
- 300 γρ. αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
- 2 αυγά, χτυπημένα
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Διαδικασία
Κροκέτες: Σε μια μέτρια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα. Καρφώνουμε το γαρίφαλο στο κρεμμύδι, το βάζουμε μέσα στο γάλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 8 - 10 λεπτά, μέχρι τα γάλα να αρχίσει να κοχλάζει. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε και πετάμε το κρεμμύδι με το γαρίφαλο. Παράλληλα, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά για περίπου 1 - 2 λεπτά ή μέχρι να λιώσει. Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι, ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα ή με ξύλινη κουτάλα για περίπου 8 - 10 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια σφιχτή κρέμα, χωρίς όμως να ροδίσει. Προσθέτουμε το γάλα, ανακατεύοντας διαρκώς για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν και να πάρουμε μια παχύρρευστη κρέμα χωρίς σβόλους. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου άλλα 20 λεπτά ή μέχρι να γίνει μια σφιχτή μπεσαμέλ, που θα ξεκολλάει από τα τοιχώματα του σκεύους. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το τριμμένο τυρί, το κρασί, αλάτι, πιπέρι και στο τέλος το αυγό. Ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά και αφήνουμε στην άκρη για περίπου 20 - 30 λεπτά, μέχρι να κρυώσει και να σφίξει.
Πλάθουμε με τα χέρια μας το μείγμα σε μικρά μπαλάκια, μεγέθους μικρού καρυδιού.
Πανάρισμα + Τηγάνισμα: Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε τα χτυπημένα αυγά. Σε ένα πιάτο βάζουμε τη φρυγανιά και σε ένα άλλο το αλεύρι. «Περνάμε» κάθε κροκέτα πρώτα από το αλεύρι, μετά από τα αυγά και τέλος από τη φρυγανιά. Συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν οι κροκέτες.Σε ένα τηγάνι με βαρύ πάτο βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά σε μέτρια φωτιά. Τηγανίζουμε τις κροκέτες, σε δόσεις, για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφένιο χρώμα. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν από το περιττό λάδι. Τις σερβίρουμε ζεστές ή χλιαρές.