Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΑυτοί οι κεφτέδες πωλούνται σε υπαίθριους πάγκους στη βόρεια Ινδία. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές, μερικές από τις οποίες περιλαμβάνουν κρέας, και σερβίρονται με μια ποικιλία από τσάτνεϊ, όπως τσάτνεϊ ταμάρινδου ή μέντας και κόλιανδρου. Είναι ένα πολύ ωραίο ορεκτικό ή σνακ.
Υλικά
- 100 γρ. µαύρες φακές ή απλές φακές
- 120 γρ. ρεβίθια
- 2 πιπεριές τσίλι, ξεσπο-ριασµένες και ψιλοκοµµένες
- 3 κουτ. σούπας αποξηραµένα φύλλα κάρι, τριµµένα (σε ορισµένα µπαχαράδικα)
- 1/2 κουτ. γλυκού µαραθόσποροι, κοπανισµένοι
- 1 κρεµµύδι ξερό, ψιλοκοµµένο
- 1/2 κουτ. γλυκού γκαράµ µασάλα
- 3 κουτ. σούπας καρύδα φρέσκια, τριµµένη
- 1 κοµµάτι τζίντζερ 3 εκ., σε ξύσµα
- 4 κουτ. σούπας φύλλα κόλιανδρου ή µαϊντανού, ψιλοκοµµένα
- 3 κουτ. σούπας αλεύρι ρυζιού (σε καταστήµατα µε βιολογικά προϊόντα) ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/4 κουτ. γλυκού µπέικιν πάουντερ (προαιρετικά)
- λάδι για το τηγάνισµα
- αλάτι
Διαδικασία
Μουλιάζουµε τις φακές και τα ρεβίθια σε κρύο νερό για 4 ώρες ή όλο το βράδυ. Στραγγίζουµε. Χοντροαλέθουµε τις φακές και τα ρεβίθια σε έναν πολυκόφτη. Προσθέτουµε τα τσίλι, τα φύλλα κάρι, τους µαραθόσπορους, το κρεµµύδι, το γκαράµ µασάλα, την καρύδα, το τζίντζερ και τα φύλλα κόλιανδρου ή µαϊντανού. Ανακατεύουµε καλά και αλατίζουµε.
Προσθέτουµε το αλεύρι και το µπέικιν πάουντερ, αν το χρησιµοποιήσουµε (δίνει µια πιο τραγανή υφή), και ανακατεύουµε µέχρι να µαλακώσει το µείγµα και να µπορούµε να το πλάσουµε (µπορεί να χρειαστεί να προσθέσουµε λίγο νερό). Χωρίζουµε το µείγµα σε 18 µερίδες και πλάθουµε κεφτέδες.
Γεµίζουµε κατά το 1/3 µε λάδι µια κατσαρόλα ή ένα βαθύ τηγάνι και ζεσταίνουµε σε δυνατή φωτιά. Τηγανίζουµε τέσσερις ή πέντε κεφτέδες τη φορά στο καυτό λάδι, για 3-4 λεπτά από την κάθε πλευρά ή µέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανοί. Στραγγίζουµε καλά σε απορροφητικό χαρτί και τους σερβίρουµε ζεστούς µε τσάτνεϊ.