Φωτογραφία: Μιχάλης Παππάς
Αποθήκευση για αργότεραΣτην παλιά και ιστορική Ταβέρνα του Κατσόγιαννου, στη Δραπετσώνα, ανάμεσα στα πρώτα που πάντα επιλέγουμε είναι κι αυτή η μελιτζανοσαλάτα.
Ταβέρνα Κατσόγιαννος
Υλικά
10 μελιτζάνες φλάσκες, πλυμένες και σκουπισμένες
3 πιπεριές Φλωρίνης, πλυμένες και σκουπισμένες
80 ml ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για το σερβίρισμα
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για τη μελιτζανοσαλάτα του Κατσόγιαννου ξεκινάμε προθερμαίνοντας το γκριλ σε δυνατή φωτιά.
Με ένα πιρούνι τρυπάμε τις μελιτζάνες σε διάφορα σημεία και τις ακουμπάμε τη μία δίπλα στην άλλη στη μεγάλη σχάρα του φούρνου.
Ανάμεσά τους βάζουμε και τις πιπεριές.
Φουρνίζουμε και ψήνουμε τα λαχανικά μέχρι η φλούδα τους να μαυρίσει, να καψαλιστεί και να μαδήσει, γυρίζοντάς τα τακτικά.
Οι πιπεριές θα είναι έτοιμες σε περίπου 30 λεπτά, οι μελιτζάνες θα χρειαστούν λίγο περισσότερο.
Βγάζουμε πρώτα τις έτοιμες πιπεριές, τις κλείνουμε αμέσως σε ένα νάιλον σακουλάκι και τις αφήνουμε για 10-15 λεπτά.
Έπειτα τις ξεφλουδίζουμε (η φλούδα αφαιρείται πανεύκολα), πετάμε σπόρια και κοτσάνια και ψιλοκόβουμε τη σάρκα τους. Αφήνουμε κατά μέρος.
Όταν ψηθούν και οι μελιτζάνες, τις ξεφουρνίζουμε και μόλις κρυώσουν ελαφρά, τις ξεφλουδίζουμε προσεκτικά, κρατώντας τες από το κοτσάνι.
Βάζουμε τη σάρκα τους σε ένα σουρωτήρι και αφήνουμε να στραγγίξει για 3-4 ώρες – όσο περισσότερο νερό αποβάλουν, τόσο καλύτερη θα γίνει η υφή της μελιτζανοσαλάτας.
Βάζουμε τη σάρκα της μελιτζάνας σε μπολ και χτυπάμε με το μίξερ χειρός μέχρι να διαλυθεί.
Προσθέτουμε τις πιπεριές και ανακατεύουμε.
Στον πολυκόφτη χτυπάμε το μετρημένο ελαιόλαδο με το σκόρδο, τον μαϊντανό και αλατοπίπερο, μέχρι να γίνουν πάστα.
Ρίχνουμε την πάστα στο μπολ με τις μελιτζάνες και ανακατεύουμε καλά.
Σερβίρουμε ραντίζοντας με λίγο επιπλέον ελαιόλαδο.