Αυτή η γκαλέτ με την ιδιαίτερη γεύση σερβίρεται ιδανικά ως πρώτο πιάτο σε ένα γιορτινό γεύμα, παρέα με ένα αλλαντικό, όπως το προσούτο.
Υλικά
Για τη ζύμη
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουτ. σούπας ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
175 γρ. βούτυρο αγελάδας, παγωμένο από το ψυγείο, σε κύβους
ξύσμα από 1 λεμόνι
2 κρόκοι αυγών
2 κουτ. σούπας παγωμένο νερό
Για τη γέμιση
80 ml νερό
100 ml κόκκινο ξηρό κρασί
50 ml μέλι
1 κλωνάρι φρέσκο δεντρολίβανο
6 μέτρια αχλάδια, καθαρισμένα και κομμένα καθέτως στα τέσσερα, από το κοτσάνι προς τη βάση
180 γρ. μανούρα Σίφνου ή κρασοτύρι Κω, σε κυβάκια (είναι τυριά με έντονη, πικάντικη γεύση - θα τα βρούμε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, ντελί και τυροπωλεία)
60 γρ. ψίχα από κελυφωτό φιστίκι, ωμή και ανάλατη
50 γρ. ζάχαρη καστανή, κρυσταλλική
3-4 κουτ. σούπας σπόροι ροδιού
Διαδικασία
Ζύμη
Για να φτιάξουμε τη γλυκάλμυρη γκαλέτ με αχλάδια και κρασοτύρι ξεκινάμε φτιάχνοντας την ζύμη.
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, τη λευκή κρυσταλλική ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε το βούτυρο και το ξύσμα και χτυπάμε με το φτερό, μέχρι να κομματιαστεί καλά το βούτυρο και το μείγμα να μοιάζει με βρεγμένα ψίχουλα. Προσθέτουμε τον ένα κρόκο αυγού και το παγωμένο νερό και χτυπάμε γρήγορα μέχρι να φτιάξουμε μια σχετικά σκληρή και τραχιά ζύμη.
Την πλάθουμε σε μπάλα, την τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά.
Γέμιση
Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το νερό, το κρασί, το μέλι και το δεντρολίβανο και βράζουμε σε σχετικά δυνατή φωτιά, ξαφρίζοντας όσο χρειάζεται, μέχρι το υγρό να μειωθεί στο μισό.
Προσθέτουμε τα αχλάδια, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε.
Κόβουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα με διάμετρο όση και της κατσαρόλας και σκεπάζουμε τα αχλάδια, ακουμπώντας το χαρτί πάνω τους. Κάνουμε μια μικρή τρύπα στη μέση της λαδόκολλας για να διαφεύγει ο ατμός και σιγοβράζουμε για περίπου 6 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα και να μαλακώσουν λίγο τα αχλάδια.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τα αχλάδια να κρυώσουν τελείως, χωρίς να αφαιρέσουμε τη λαδόκολλα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C κατά προτίμηση στη λειτουργία του αέρα.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγουμε με τον πλάστη, ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες, φτιάχνοντας ένα σχετικά στρογγυλό φύλλο με διάμετρο 40 εκ. Αφαιρούμε την επάνω λαδόκολλα και μεταφέρουμε το φύλλο ζύμης μαζί με την κάτω λαδόκολλα σε μεγάλο, ρηχό ταψί ή λαμαρίνα φούρνου.
Στραγγίζουμε καλά τα αχλάδια από το λιγοστό σιρόπι τους, το οποίο σουρώνουμε και κρατάμε κατά μέρος. Τα στρώνουμε όμορφα στο φύλλο, αφήνοντας περιμετρικά ένα περιθώριο 7 εκ. Ανάμεσα στα κομμάτια σκορπίζουμε το τυρί και τα φιστίκια. Πασπαλίζουμε τη γέμιση με τη μισή καστανή ζάχαρη.
Φέρνουμε το περιθώριο του φύλλου περιμετρικά προς τα μέσα, καλύπτοντας πρόχειρα τη γέμιση γύρω γύρω, και το αλείφουμε με τον δεύτερο κρόκο αυγού. Πασπαλίζουμε το φύλλο με την υπόλοιπη καστανή ζάχαρη και φουρνίζουμε.
Ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η ζύμη. Ξεφουρνίζουμε, σκορπίζουμε στη γέμιση το ρόδι και ραντίζουμε με το σιρόπι που αφήσαμε στην άκρη.
Σερβίρουμε αμέσως τη γλυκάλμυρη γκαλέτ με αχλάδια και κρασοτύρι.