Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΑυτά τα γαριδοπιτάκια κινεζικής προέλευσης είναι ένα ελκυστικό καναπεδάκι. Διαλέγουμε παχουλές, μεγάλες γαρίδες και αφήνουμε τις ουρές τους για πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Αν θέλουμε, μπορούμε να μαρινάρουμε τις γαρίδες αποβραδίς στο ψυγείο.
Υλικά
- 12 µεγάλες γαρίδες, φρέσκες ή κτψ, καθαρισµένες από κεφάλια, κελύφη και εντεράκι
- 1 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 σκελίδες σκόρδου, χοντροκοµµένες
- 1 κουτ. σούπας φύλλα κόλιανδρου, ψιλοκοµµένα (οι Ταϊλανδοί χρησιµοποιούν ρίζα κόλιανδρου, που όµως δεν υπάρχει στην Ελλάδα – αν δεν µας αρέσει ο κόλιανδρος, αντικαθιστούµε µε µαϊντανό, µε άλλο γευστικό αποτέλεσµα)
- 1 κοµµάτι φρέσκο τζίντζερ 1 εκ., κοµµένο σε χοντρές φέτες
- 1½ κουτ. σούπας oyster sauce* (σάλτσα στρειδιών)
- λευκό πιπέρι, φρεσκοτριµµένο
- 12 τετράγωνα φύλλα για spring rolls* ή φύλλα κρούστας σε τετράγωνα των 12 εκ.
- ηλιέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο για βαθύ τηγάνισµα (οι Ταϊλανδοί χρησιµοποιούν φιστικέλαιο, αλλά στη χώρα µας το βρίσκουµε µόνο σε ντελικατέσεν, σε ακριβή τιµή)
- σάλτσα τσίλι της αρεσκείας µας* για το σερβίρισµα
- αλάτι
Διαδικασία
Για να τυλίξουµε πιο εύκολα τις γαρίδες, µπορούµε να κάνουµε 3 ή 4 ρηχές χαρακιές στη µέσα πλευρά της καθεµιάς (στη µέσα πλευρά της κουλούρας) και στη συνέχεια να ανοίξουµε τις χαρακιές για να ευθυγραµµίσουµε τις γαρίδες.
Σε ένα κατσαρολάκι ανακατεύουµε το αλεύρι και 3 κουταλιές της σούπας νερό σε ένα κατσαρολάκι, σε µέτρια φωτιά, για 3-4 λεπτά ή µέχρι να γίνει ένα οµοιόµορφο µείγµα και να πήξει. Το αποσύρουµε από τη φωτιά.
Χρησιµοποιώντας γουδί και γουδοχέρι ή ένα µικρό µπλέντερ, κοπανίζουµε ή αναµειγνύουµε το σκόρδο, τον κόλιανδρο και το τζίντζερ.
Αναµειγνύουµε σε ένα µπολ τον πολτό µε το σκόρδο µαζί µε τις γαρίδες, τη σάλτσα στρειδιού, το πιπέρι και 1 πρέζα αλάτι. Σκεπάζουµε µε πλαστική µεµβράνη και αφήνουµε τις γαρίδες να µαριναριστούν στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες, γυρίζοντάς τες ανά διαστήµατα.
Βάζουµε ένα φύλλο για ανοιξιάτικα ρολά ή φύλλο κρούστας σε µια επιφάνεια εργασίας και κρατάµε όλα τα υπόλοιπα φύλλα στην πλαστική σακούλα, για να µη στεγνώσουν. ∆ιπλώνουµε το φύλλο στη µέση, παίρνουµε µία γαρίδα από τη µαρινάδα και την τοποθετούµε πάνω στο φύλλο, µε την ουρά να είναι εκτός φύλλου. ∆ιπλώνουµε από κάτω προς τα πάνω και στη συνέχεια από το πλάι, για να περικλείσουµε σφιχτά τη γαρίδα. Σφραγίζουµε σφιχτά τις ενώσεις µε τον πολτό µε το αλεύρι. Επαναλαµβάνουµε µε τις υπόλοιπες γαρίδες.
Σε ένα γουόκ ή σε ένα βαθύ τηγάνι ή σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουµε καλά σε µέτρια φωτιά τόσο ηλιέλαιο ώστε να καλύψει τον πάτο κατά 7,5 εκ. Βυθίζουµε τα πιτάκια στο λάδι (σε δόσεις αν χρειαστεί – θα πρέπει να καλύπτονται από το λάδι) και τα τηγανίζουµε για 3-4 λεπτά ή µέχρι να χρυσίσουν έντονα και να γίνουν τραγανά. Βγάζουµε µε τρυπητή κουτάλα και αφήνουµε να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί. Τις µεταφέρουµε σε µια πιατέλα και τις σερβίρουµε ζεστές µε µια σάλτσα τσίλι της αρεσκείας µας ή σάλτσα δαµάσκηνο.
* Σε µεγάλα σούπερ µάρκετ, στο τµήµα µε τα έθνικ προϊόντα, και σε καταστήµατα µε ασιατικά προϊόντα.