Λίγος χυμός πορτοκαλιού στη ζύμη, χαλούμι και μυζήθρα αγκαζέ στη γέμιση, αρωματισμένα με λίγο δυόσμο: αυτά τα κυπριακά τυροπιτάκια, που μοιάζουν με φλογέρες, είναι από τα πιο νόστιμα που έχουμε φάει.
Υλικά
Για τη ζύμη
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο ακόμα για το πασπάλισμα
- 400 ml χυμός πορτοκαλιού
- 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 220 ml ελαιόλαδο
- 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
Για τη γέμιση
- 300 γρ. χαλούμι, τριμμένο
- 100 γρ. φρέσκια, μαλακή μυζήθρα, θρυμματισμένη
- 1 ματσάκι δυόσμος, ψιλοκομμένος
- 2 αυγά
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τα κυπριακά χαλουμοπιτάκια με δυόσμο και πορτοκαλένια ζύμη, ξεκινάμε ανακατεύοντας σε ένα μπολ όλα τα υλικά για τη γέμιση.
Ζύμη
- Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη σαν βρεγμένη άμμος.
- Ρίχνουμε τον πορτοκαλοχυμό αργά και σταδιακά (μπορεί να μη χρειαστεί όλος ο χυμός) και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή και αφράτη ζύμη. Τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και στρώνουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου.
- Xωρίζουμε τη ζύμη σε 25 ίσα κομμάτια των 40 γρ. περίπου.
- Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το καθένα με τον πλάστη σε φύλλα πάχους 2 εκ. και διαμέτρου περίπου 18 εκ.
- Μοιράζουμε αναλόγως τη γέμιση και την απλώνουμε σε κάθε φύλλο σε όλη την επιφάνεια, αφήνοντας ένα κενό 2 εκ. περιμετρικά. Τυλίγουμε το καθένα σε ρολάκι (φλογέρα) και τακτοποιούμε στο ταψί.
- Ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.