Κείμενο: Μαριλένα Ιωαννίδου
Φωτογραφία: Νέαρχος Παναγιώτου
Αποθήκευση για αργότεραΤα εξαιρετικά κρασιά της Οινοποιίας Μπουτάρη έχουν τη δύναμη να απογειώσουν κάθε γεύμα, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.
Υλικά
Για τη βάση
- 150 γρ. παξιμάδια ολικής άλεσης, αλεσμένα
- 50 γρ. βούτυρο λιωμένο
- Λίγο αλάτι
Για την κρέμα
- 300 γρ. φέτα
- 300 γρ. μαλακό τυρί
- 300 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
- 20 γρ. ελαιόλαδο
- 1/2 φακελάκι ζελατίνη
- Ξύσμα λεμονιού
- 1 κουτ. τσαγιού μηλόξυδο
- Θαλασσινό αλάτι
- 2 κουταλιές σούπας φρέσκα αρωματικά ψιλοκομμένα (μαντζουράνα, ρίγανη, θυμάρι, μέντα, βασιλικό)
Συνδυάστε το με
Λευκό Γράμμα, Ασσύρτικο, Sauvignon Blanc, Μαλαγουζιά
Διαδικασία
- Ανακατεύουμε το παξιμάδι με το βούτυρο και λίγο αλάτι, απλώνουμε στη βάση μιας φόρμας δακτυλίδι (διαμέτρου 18 εκ.) και πιέζουμε πολύ καλά. Βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει μέχρι να ετοιμάσουμε το μείγμα της κρέμας.
- Διαλύουμε τη μαγιά σε 80 γρ. κοχλαστό νερό, προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και αφήνουμε μέχρι να γίνει χλιαρό. Χτυπούμε πολύ καλά τη φέτα, το μαλακό τυρί, το γιαούρτι και το ελαιόλαδο.
- Ρίχνουμε τη διαλυμένη μαγιά και το μηλόξυδο και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε τα αρωματικά και ανακατεύουμε ελαφρά. Απλώνουμε πάνω στη βάση και παγώνουμε.
- Για να σερβίρουμε, ξεφορμάρουμε και γαρνίρουμε με κλαδάκια και φύλλα αρωματικών.