Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου
Αποθήκευση για αργότεραΛιτός τίτλος, όσο λιτό και απλό είναι και το μαγείρεμα του φαγητού αυτού. Πρόκειται για μια απλή ρεβιθάδα, που τις περισσότερες φορές έπαιζε τον ρόλο του πρώτου πιάτου σε ένα καλό περγαμηνό γεύμα. Έχει όμως τη φροντίδα του, κυρίως το ξεφλούδισμα των ρεβυθιών μετά το μούλιασμά τους.
Λόπη Τσολακίδου
Υλικά
500 γρ. ρεβύθια μεσαία ή μικρά, μουλιασμένα αποβραδίς σε χλιαρό νερό
1/2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
χυμός από 1 λεμόνι
1 κουτ. σούπας ξερό θυμάρι, τριμμένο (ή ρίγανη)
αλάτι
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε τη ρεβυθάδα αρχικά στραγγίζουμε τα μουλιασμένα ρεβύθια, τα βάζουμε σε μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τη σόδα και ανακατεύουμε καλά. Τα αφήνουμε στην άκρη 20-30 λεπτά.
Έπειτα τα τρίβουμε απαλά πάνω σε μια καθαρή, νοτισμένη μεγάλη πετσέτα. Αδειάζουμε το περιεχόμενο της πετσέτας σε μια λεκάνη με μπόλικο νερό: τα ρεβύθια, ως πιο βαριά, πάνε στον πάτο της λεκάνης, ενώ τα φλούδια θα ανέβουν στην επιφάνεια, από την οποία τα απομακρύνουμε με μια τρυπητή κουτάλα.
Ξεπλένουμε πολύ καλά τα αποφλοιωμένα ρεβύθια, για να απομακρυνθεί εντελώς η σόδα, και τα βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα.
Προσθέτουμε νερό κρύο που να τα καλύψει κατά 3-4 εκ. και τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση σε δυνατή φωτιά, ξαφρίζοντας στο μεταξύ σχολαστικά.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε με σκεπασμένη κατσαρόλα για 1 ώρα το πολύ, ώστε να μαλακώσουν καλά, αλλά να μη διαλύονται.
Ελάχιστα λεπτά πριν αποσύρουμε από τη φωτιά, αλατίζουμε, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το μυρωδικό και τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε.
Μεταφέρουμε τη ρεβυθάδα σε σουπιέρα ή σε μεγάλο μπολ, διακοσμούμε με φρέσκα μυρωδικά, αν θέλουμε, και σερβίρουμε.