Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στα ζυμαρικά από την Κυπριακή κουζίνα. Οι φρέσκες ραβιόλες σερβίρονται μέσα στο ζωμό που έχουν βράσει.
Υλικά
Για τη ζύμη
- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + επιπλέον, για το άνοιγμα των φύλλων
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 3 μεγάλα αυγά + 1 κρόκος επιπλέον
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Για τη γέμιση
- 400 γρ. χαλούμι, τριμμένο στη χοντρή πλευρά του τρίφτη (ή άλλο τυρί της αρεσκείας μας, π.χ. παρμεζάνα ή μείγμα φέτας-παρμεζάνας)
- 1 αυγό
Για το βράσιμο
1½ λίτρο σπιτικός ζωμός κότας
Για το σερβίρισμα
- 100 - 150 γρ. χαλούμι, τριμμένο στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
- 2 κουτ. σούπας φρέσκα φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
Διαδικασία
Ζύμη: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και ρίχνουμε ένα-ένα τα 3 αυγά, ανακατεύοντας με τα χέρια μας, μέχρι να ενωθούν. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε με τα χέρια, μέχρι η ζύμη να γίνει ομοιόμορφη και λεία (ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε 1 - 2 κουτ. σούπας νερό). Ζυμώνουμε για 8 - 10 λεπτά, μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή και ελαστική. Την πλάθουμε σε μπάλα, την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Γέμιση: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε καλά το τριμμένο χαλούμι με το αυγό και αφήνουμε το μείγμα κατά μέρος.
Ραβιόλες: Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 ίσα κομμάτια. Αφήνουμε το ένα κομμάτι κατά μέρος, σκεπασμένο με μια πετσέτα, για να μη στεγνώσει. Πασπαλίζουμε με αλεύρι μια επίπεδη επιφάνεια και ανοίγουμε το άλλο κομμάτι ζύμης, με τον πλάστη, σε φύλλο με πάχος έως 0,5 εκ. το πολύ. Το φύλλο πρέπει να γίνει πολύ λεπτό και, για να μην κολλήσει στον πλάστη και σχιστεί, το πασπαλίζουμε συχνά με αλεύρι, το οποίο απλώνουμε με την παλάμη μας σε όλη την επιφάνεια του φύλλου. Μεταφέρουμε το φύλλο σε μια άλλη επίπεδη επιφάνεια, ανάμεσα σε δύο μεγάλα καθαρά πανιά, για να μην ξεραθεί.
Ανοίγουμε το δεύτερο κομμάτι ζύμης σε φύλλο, όπως ακριβώς ανοίξαμε και το πρώτο κομμάτι. Παίρνουμε μικρές κουταλιές γέμισης και τις βάζουμε στο φύλλο, σαν μπαλίτσες, σε σειρές και σε απόσταση 2 - 3 εκ. μεταξύ τους. Χτυπάμε τον κρόκο αυγού με 1 κουτ. σούπας νερό και με ένα λεπτό πινέλο αλείφουμε με το μείγμα κυκλικά το φύλλο ανάμεσα στις κουταλιές γέμισης.
Με το πρώτο φύλλο που έχουμε αφήσει κατά μέρος σκεπάζουμε προσεκτικά το φύλλο με τη γέμιση και πιέζουμε με το δάχτυλό μας γύρω από τις κουταλιές γέμισης, εκεί όπου έχουμε αλείψει με τον κρόκο του αυγού, για να κολλήσουν τα δύο φύλλα. Οι κουταλιές γέμισης θα μοιάζουν με μικρά λοφάκια. Σκεπάζουμε ένα-ένα τα «λοφάκια» με ένα μικρό κρασοπότηρο (ή με ένα στρογγυλό κουπάτ) και πιέζουμε για να κοπεί κυκλικά η κάθε ραβιόλα.
Βράσιμο: Βάζουμε το ζωμό σε μια κατσαρόλα και τον ζεσταίνουμε για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να βράζει απαλά. Χαμηλώνουμε ελαφρώς τη φωτιά και ρίχνουμε στην κατσαρόλα τις ραβιόλες, σε δόσεις των 4 - 5 κομματιών κάθε φορά. Ο ζωμός δεν πρέπει να βράζει έντονα, γιατί μπορεί να σχιστεί το φύλλο και να διαλυθούν οι ραβιόλες. Τις βράζουμε για 3 - 4 λεπτά, να μαλακώσουν.
Μοιράζουμε τις ραβιόλες σε πιάτα και ρίχνουμε όσο ζωμό θέλουμε. Σκορπίζουμε το τυρί και το δυόσμο και σερβίρουμε.