Μια εξαιρετικής νοστιμιάς πίτα από τη μεγάλη κουζίνα της Μεγαλονήσου.
Υλικά
Για το φύλλο
- 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο ακόμη για τον πάγκο
- 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά, σε σκόνη
- 150 - 200 ml ζεστό νερό
- 200 ml ελαιόλαδο
- 1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό
Για τη γέμιση
- 2 κιλά βλίτα, καθαρισμένα και χοντροκομμένα
- 70 ml ελαιόλαδο + λίγο ακόμη για το ταψί και το φύλλο
- 2 ξερά κρεμμύδια, σε μικρά καρέ τα φύλλα από 1 ματσάκι δυόσμο, χοντροκομμένα
- 1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, τριμμένο
- 1/2 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα
- 250 γρ. ξινομυζήθρα ή γιαούρτι, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Διαδικασία
Ζύμη: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε 500 γρ. από το αλεύρι, το αλάτι και την ξηρή μαγιά και κάνουμε μια λακκούβα στη μέση. Ρίχνουμε εκεί το ζεστό νερό, το ελαιόλαδο και το αυγό και ζυμώνουμε με τα χέρια μας για 6 - 8 λεπτά, μέχρι τα υλικά να ενωθούν σε μια μαλακή ζύμη. Αν η ζύμη κολλάει πολύ στα χέρια και δεν δουλεύεται εύκολα, προσθέτουμε 50 - 100 γρ. επιπλέον αλεύρι. Σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα και το αφήνουμε κατά μέρος για περίπου 1 ώρα, μέχρι η ζύμη να φουσκώσει και σχεδόν να διπλασιαστεί σε όγκο (αυτή την εποχή, με τις υψηλές θερμοκρασίες, όπου κι αν αφήσουμε τη ζύμη θα φουσκώσει, ωστόσο αποφεύγουμε να βάλουμε το μπολ σε σημείο με ρεύματα αέρα· επίσης δεν το τοποθετούμε απευθείας στον ήλιο).
Γέμιση (την ετοιμάζουμε όση ώρα φουσκώνει η ζύμη)
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε να βράσει άφθονο νερό και 1 κουτ. σούπας αλάτι. Οταν το νερό κοχλάσει, ρίχνουμε τα βλίτα, τα βράζουμε για 3 λεπτά και τα στραγγίζουμε καλά. Αδειάζουμε την κατσαρόλα από το νερό όπου βράσαμε τα βλίτα, τη σκουπίζουμε καλά και ρίχνουμε εκεί το μετρημένο ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και λίγο αλάτι, όλα μαζί. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε χαμηλή φωτιά, για 7 - 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να ροδίσουν. Προσθέτουμε τα βλίτα, ανακατεύουμε για να λαδωθούν καλά και τα μαγειρεύουμε για 5 λεπτά, με ξεσκέπαστη κατσαρόλα, μέχρι να πιουν τα υγρά τους και να μαλακώσουν ελαφρώς. Προσθέτουμε το δυόσμο, το μοσχοκάρυδο, το κύμινο, αλάτι και λίγο πιπέρι και ανακατεύουμε. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε τα βλίτα να κρυώσουν καλά.
Πίτα
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160° C. Λαδώνουμε ελαφρώς ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο 40 εκ. ή ένα ορθογώνιο ταψί 30 x 40 εκ. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη. Αλευρώνουμε ελαφρώς τον πάγκο εργασίας και βάζουμε εκεί το ένα μέρος ζύμης. Το ανοίγουμε με τον πλάστη-βέργα σε στρογγυλό φύλλο με διάμετρο 10 εκ. μεγαλύτερη από τη διάμετρο του ταψιού. Στρώνουμε το φύλλο στο λαδωμένο ταψί, καλύπτοντας και τα τοιχώματα. Οι άκρες του φύλλου πρέπει να εξέχουν από το ταψί. Αδειάζουμε το μείγμα βλίτων στο φύλλο και το απλώνουμε ομοιόμορφα. Ανοίγουμε το δεύτερο μέρος ζύμης σε στρογγυλό φύλλο με διάμετρο ίση με αυτήν του ταψιού και σκεπάζουμε τη γέμιση. Κόβουμε τις άκρες του φύλλου που εξέχουν και το γυρίζουμε προς τα μέσα, σφραγίζοντας έτσι τη γέμιση. Λαδώνουμε ελαφρώς την επιφάνεια της πίτας και την ψήνουμε σε χαμηλή σκάλα για 50 - 60 λεπτά. Τη βγάζουμε και την αφήνουμε να κρυώσει λίγο και μετά την κόβουμε σε κομμάτια. Προαιρετικά, συνοδεύουμε με ξινομυζήθρα ή γιαούρτι.
Συμβουλές
- Στην αρτύσιμη εκδοχή της πίτας, η γέμιση περιλαμβάνει επίσης 200 γρ. κρητική γραβιέρα της αρεσκείας μας, χοντροτριμμένη, 1 φλιτζ. τσαγιού φρέσκο τυρί (φρέσκο ανθότυρο ή ξινομυζήθρα), 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, ελαφρώς χτυπημένα, και 1 μέτρια ντομάτα, τριμμένη ή ψιλοκομμένη. Ρίχνουμε αυτά τα υλικά στο μείγμα μαγειρεμένων βλίτων, αφού κρυώσει, ανακατεύουμε και γεμίζουμε την πίτα.
Η Νένα Ισμυρνόγλου δοκίμασε αυτήν τη νόστιμη πίτα σε φιλικό σπίτι στην Παλαιοχώρα Χανίων και μας έδωσε τη συνταγή όταν ετοιμάσαμε ένα μεγάλο αφιέρωμα στην κρητική κουζίνα του θέρους. Εκεί τη σερβίρουν κατά τη νηστεία του Δεκαπενταύγουστου.