Το αρνάκι μαλακώνει, τρυφερεύει, τα ρεβύθια και τα δαμάσκηνα μελώνουν κι η σάλτσα είναι μπόλικη και μυρωδάτη. Είναι θαυμάσιο αυτό το φαγητό.
Υλικά
1.200 γρ. αρνίσιο μπούτι, ξεκοκαλισμένο και κομμένο σε 4-5 κομμάτια (ζητάμε από τον κρεοπώλη να μας κρατήσει και το κόκαλο)
200 γρ. ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
4 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες, ελαφρά κοπανισμένες
250 γρ. ρεβύθια μικρά, μουλιασμένα αποβραδίς, ξεπλυμένα και στραγγισμένα
3 φύλλα φρέσκου φασκόμηλου (ή 1/2 κουτ. ξερό, τριμμένο)
150 γρ. ξερά δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσια, σε μέτρια κομμάτια-μερίδες
χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι
τα φύλλα από 6-7 κλωνάρια δυόσμο, χοντροκομμένα
60 ml ελαιόλαδο + επιπλέον, για το σερβίρισμα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε αρνάκι με ρεβύθια, ξερά δαμάσκηνα και φασκόμηλο, ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε μια μεγάλη κατσαρόλα το μετρημένο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρέας με τα κρεμμύδια και τα σκόρδα για 10 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.
Προσθέτουμε τα ρεβύθια, ανακατεύουμε και χώνουμε ανάμεσα στα υλικά το κόκαλο του αρνιού. Ρίχνουμε νερό τόσο ώστε να καλύψει τα υλικά και δυναμώνουμε τη φωτιά μέχρι το υγρό να πάρει βράση.
Στο μεταξύ, ξαφρίζουμε σχολαστικά.
Προσθέτουμε το φασκόμηλο, τα δαμάσκηνα, τον χυμό λεμονιού και αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και σιγομαγειρεύουμε για 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κρέας, να χυλώσουν τα ρεβύθια και το φαγητό να μείνει με μπόλικη σάλτσα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και μοιράζουμε σε πιάτα. Σε κάθε μερίδα ρίχνουμε από λίγο ξύσμα λεμονιού, φύλλα δυόσμου και επιπλέον ωμό ελαιόλαδο. Συνοδεύουμε με παξιμάδια χαρουπιού.