Κείμενο: Μυρσίνη Λαμπράκη
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΗ γήινη νοστιμιά αυτής της σαλάτας με καρότα και ψητά παντζάρια θα σας εντυπωσιάσει.
Υλικά
- 400 γρ. παντζάρια, μόνο οι βολβοί, μικρού μεγέθους και κατά προτίμηση βιολογικοί, καθαρισμένοι
- 400 γρ. καρότα μικρά (κατά προτίμηση βιολογικά), καθαρισμένα
- 4 κουτ. σούπας άνηθος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια), ψιλοκομμένος
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Για τη μαρινάδα
- 300 ml χυμός πορτοκαλιού
- 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρος, σε σκόνη (ή πάπρικα)
- 1 σκελίδα σκόρδου, πολτοποιημένη
- 1 κουτ. σούπας μέλι
- 120 ml ελαιόλαδο
- χυμός από 1 μεσαίου μεγέθους λεμόνι
- ξύσμα από 1/2 λεμόνι, ακέρωτο (και κατά προτίμηση βιολογικό)
- αλάτι χοντρό θαλασσινό, πιπέρι
Διαδικασία
Μαρινάδα
- Για να φτιάξουμε τη σαλάτα, με καρότα και ψητά παντζάρια ξεκινάμε φτιάχνοντας τη μαρινάδα.
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα υλικά της μαρινάδας και τα χτυπάμε με ένα πιρούνι.
- Προσθέτουμε τα παντζάρια και τα καρότα, σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και τα βάζουμε στο ψυγείο να μαριναριστούν για τουλάχιστον 30 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C.
- Τραβάμε τα λαχανικά μας από τη μαρινάδα και τα αραδιάζουμε σε ένα αντικολλητικό ταψί. Περιχύνουμε με 4 -5 κουτ. σούπας από τη μαρινάδα και τα ψήνουμε περίπου για 20 - 25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Δε θέλουμε τα λαχανικά μας να ψηθούν πολύ, αλλά να μείνουν λίγο τραγανά στο κέντρο τους.
- Τα κόβουμε σε ροδέλες, τα περιχύνουμε με τη σάλτσα από το ταψί, με το ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με άνηθο και αλάτι και σερβίρουμε τη σαλάτα με καρότα και ψητά παντζάρια.