
Φωτογραφία: Δημήτρης Αλβανός
Αποθήκευση για αργότεραΌταν θέλουμε να φάμε κάτι ελαφρύ το μεσημέρι ή το βράδυ αυτή η μακαρονοσαλάτα με κοχυλάκι και γαρίδες είναι ό,τι καλύτερο. Το μυστικό της χαρτί; Ένα πέστο με λεμόνι και βασιλικό, παρμεζάνα ή γραβιέρα, που της δίνει άρωμα και δροσιά.
Όλγα Ελευθερόγλου
Υλικά
Για τη σαλάτα
- 1 πακέτο (500 γρ.) ζυμαρικά κοχυλάκια ή άλλο μικρόσχημο ζυμαρικό
- 300 γρ. γαρίδες, καθαρισμένες εντελώς από κεφάλια, κελύφη και ουρές
- 1 σκελίδα σκόρδο, σε χοντρά φετάκια
- 100 γρ. ντοματίνια πολύχρωμα, κομμένα στη μέση
- 50 γρ. φρέσκο κρεμμυδάκι, λεπτοκομμένο
- 1 γεμάτο, πατικωμένο φλιτζ. τσαγιού φύλλα ρόκας (ή σπανακιού baby), ολόκληρα
- 2 κουτ. σούπας κουκουνάρια, ελαφρώς καβουρδισμένα για 2-3 λεπτά στους 180°C
- 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- μερικά μικρά φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού + 1 κουτ. σούπας τριμμένη παρμεζάνα ή ώριμη γραβιέρα, για το σερβίρισμα
Για το ελαφρύ πέστο λεμονιού-βασιλικού
- 25 γρ. φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού
- 1/4 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 1/2 σκελίδα σκόρδο
- 1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1 κουτ. σούπας κουκουνάρια
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 2 κουτ. σούπας τριμμένη παρμεζάνα ή ώριμη γραβιέρα
Διαδικασία
- Για τη σαλάτα με κοχυλάκι και γαρίδες ξεκινάμε με το ελαφρύ πέστο λεμονιού-βασιλικού.
- Σε μικρό πολυκόφτη χτυπάμε όλα μαζί τα υλικά, εκτός από το τυρί, μέχρι να γίνουν μια εντελώς λεία και ελαφριά σάλτσα.
- Μεταφέρουμε σε μπολ, προσθέτουμε το τυρί και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε κατά μέρος.
Σαλάτα
- Βράζουμε τα κοχυλάκια αλ ντέντε σε άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, ακολουθώντας τους χρόνους που αναγράφονται στη συσκευασία τους.
- Τα στραγγίζουμε σε ένα μεγάλο σουρωτήρι, τα ξεπλένουμε με κρύο νερό και τα ραντίζουμε με 2 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο, για να μην κολλήσουν.
- Ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε σχετικά δυνατή φωτιά και τακτοποιούμε τις γαρίδες σε μονή στρώση. Ανάμεσά τους σκορπίζουμε τις φέτες σκόρδου.
- Σοτάρουμε τις γαρίδες για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν απαλά. Τις αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Σε μεγάλη σαλατιέρα ανακατεύουμε τα κοχυλάκια, τις γαρίδες, τα ντοματίνια, το φρέσκο κρεμμυδάκι, τη ρόκα (ή το σπανάκι), τα κουκουνάρια, αλάτι και πιπέρι.
- Περιχύνουμε με το ελαφρύ πέστο, στολίζουμε με τα φύλλα βασιλικού και πασπαλίζουμε με το τυρί.
- Σερβίρουμε αμέσως.